Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Вот на недоверие свали румънското правителство

[post-views]
Вот на недоверие свали румънското правителство

ce2601b874b4d9ddde84f30505085c374316afc5Румънските депутати свалиха центристкото правителство на малцинството на премиера Лудовик Орбан. Така се създава перспективата за дълъг период на политическа несигурност заради фрагментираната законодателна власт. Инициативата за вота дойде от опозиционната Социалдемократическа партия. Според официалните данни 261 депутати са гласували за свалянето на Орбан при необходими 233 гласа.
В началото на януари Орбан заяви, че ще опита да предизвика предсрочни парламентарни избори до средата на годината, за да възстанови доверието след години на политическа нестабилност. По график Румъния трябва да проведе местни и парламентарни избори, съответно през юни и в края на 2020 г. Не са предвидени никакви други избори до 2024 г.
Правителството на малцинството на Орбан дойде на власт през ноември миналата година, след като предишният кабинет на социалдемократите бе свален с вот на недоверие след три години на власт. Опитвайки да се върнат на власт, социалдемократите критикуваха Орбан, че опитва да промени избирателните закони без обществен дебат преди местните избори през юни.
Коментатори заявиха, че вотът може да открие пътя за предсрочни избори, за които Национал-либералната партия на Орбан и ключовият й съюзник президентът Клаус Йоханис от дълго време настояват, за да се възползват от увеличаващото се одобрение за партията. Национал-либералната партия удвои рейтинга си до почти 47% след парламентарните избори през 2016 г., докато одобрението за социалдемократите намаля наполовина, достигайки до около 20% за същия период.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани