Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.
Сенатът оправда Тръмп

Нанси Пелоси демонстративно накъса речта на президента.

trump-pelosiСенатът на САЩ гласува в полза на президента Доналд Тръмп и по двете обвинения от разследването за импийчмънт – злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Очакваната развръзка дойде след двуседмичен процес в Сената, завършил, без да бъде събрано две трети мнозинство, необходимо за отстраняването му. Гласуването превръща Тръмп в третия президент на САЩ, оправдан в процес за импийчмънт, след Андрю Джаксън и Бил Клинтън.
До процедурата се стигна след скандал, свързан със спирането на помощи за Украйна през миналата година. Според демократите и множество експерти Тръмп е използвал властта си, за да окаже натиск върху чужда държава в своя полза, като е поискал от Украйна да разследва Джо Байдън – евентуалният му противник на президентските избори тази година.
Гласуването за злоупотреба с власт завърши с 52 гласа „против“ и 48 „за“, а това за възпрепятстване –  с 53 „против“ и 47 „за“. Ако във втория случай всички републиканци подкрепиха президента, а демократите гласуваха, че той е виновен, републиканецът и бивш кандидат-президент Мит Ромни гласува срещу държавния глава по първото обвинение.
Демократите изразиха съжаление за решението на доминирания от републиканци Сенат. „Ако това (управлението на Тръмп) не се прекрати, то се разпространява като вирус. Позволихме на токсичния президент да зарази Сената и да подчини действията му на себе си“, каза сенатор Тим Кейн. Екипът на Тръмп обяви победа с думите, че демократите „знаят, че не могат да го победят на изборите, затова трябваше да го отстранят“.
Ден преди това Тръмп произнесе третата си годишна реч за състоянието на Съюза, в която заяви: „Състоянието на съюза е по-силно, откогато и да било!“
Тръмп каза още: „Преди три години ние започнахме голямото американско завръщане… Нашата страна процъфтява и е уважавана отново“. Речта бе дълга час и 20 минути и беше фокусирана изцяло върху вътрешни теми, изпъстрена с патриотични нотки и кратко засегната външна политика.
Заставайки на подиума, преди да започне речта си, Тръмп подаде нейни екземпляри на лидерката на мнозинството в Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, както и на вицепрезидента Майк Пенс, но не се ръкува с тях. Републикаците в залата скандираха: „Още четири години!“, докато Пелоси демонстративно накъса копие от речта на президента. Тя бе начело на опита на партията си да отстрани Тръмп от поста му.
Междувременно Тръмп и Републиканската партия регистрират сериозен скок в рейтинга си на одобрение. Това показват данните от публикувано във вторник проучване на агенция „Галъп“. Рейтингът на одобрение на работата на Тръмп е достигнал 49 процента, което е най-високият резултат в анкета на „Галъп“, откакто той встъпи в длъжност през 2017 г. 53% от анкетираните имат отрицателно мнение за президента.  (БА)

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани