Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Успешен старт за сондата на ЕСА „ Солар Орбитър“

[post-views]
Австралия създава космическо военно командване, заяви министърът на отбраната

Saturn_kosmosУспешен старт за космическата сонда „Солар Орбитър“. Апаратът, който е съвместен проект между европейската и американската космически агенции, беше изведен в Kосмоса с ракета-носител „Атлас“ от космодрума „Кейп Канаверал“, щата Флорида.

Проектът е на стойност от милиард и половина долара. При успех  сондата „Солар Орбитър“, оборудвана със свръхмодерни камери и сензори, ще е първият апарат, който ще се приближи на 42 милиона километра от Слънцето.

За учените това е „безпрецедентно близо разстояние“ и ще позволи на апарата първи път да направи снимки на слънчевите полюси.

Целта е да се събере повече информация за хелиосферата и слънчевите ветрове. Благодарение на сензорите си „Солар Орбитър“ ще може да измери и електромагнитното поле на нашата звезда, което има пряко влияние на т.нар „космическото време“ – или феноменa, който оказва пряко влияние върху всички космически апарати и астронавтите на борда на МКС.

По план сондата трябва да направи първото си прелитане около Слънцето през март 2022 г.Преди това, за да може да бъде изведена в необходимата орбита, тя ще направи няколко обиколки и около Венера.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани