Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сензация на оскарите – южнокорейският „Паразит“ се оказа големият победител

[post-views]

Oscar_logoИстинска сензация предизвика тазгодишната церемония по раздаване на най-престижните награди в света на киното. Големият победител на Оскарите се оказа южнокорейската социална сатира „Паразит“. Лентата получи общо 4 статуетки, сред които и тези за „най-добър филм“ и „най-добър режисьор“.

„Паразит“ постигна безпрецедентен успех и написа изцяло нова глава в 92-годишната история на наградите Оскар, превръщайки се в първата лента, която триумфира едновременно и двете ключови категории – за „най-добър филм“ и „най-добър международен филм“. В битката за голямата награда южнокорейската творба преодоля жестока конкуренция, оставяйки зад себе си фаворитите в лицето на „Жокера“, „Ирландеца“, „Имало едно време в Холивуд“ и „1917“. Филмът донесе победа и на автора си  Бонг Джон-хо в категориите за „най-добър режисьор“ и „най-добър оригинален сценарий“.

Изненади в актьорските категории нямаше. Хоакин Финикс безапелационно спечели отличието за главна мъжка роля за трансформацията си в Жокера от лентата на Тод Филипс. Статуетката за женска роля получи Рене Зелуегър за превъплъщението си в холивудската легенда Джуди Гарланд. Наградата за „най-добър актьор в поддържаща роля“ отиде при Брад Пит за брилянтното му изпълнение в „Имало едно време в Холивуд“ на Куентин Тарантино. Това е първи Оскар за 56-годишния актьор, който спечели най-тежката категория  в съревнование с величия като Том Ханкс, Антъни Хопкинс, Ал Пачино и Джо Пеши. Аналогичното отличие при жените получи Лора Дърн от лентата „Брачна история“.

С първия си Оскар може да се похвали и семейство Обама. Пилотният проект на продуцентската компания на бившата първа двойка – „Американска фабрика“, взе наградата за документално кино. Филмът победи северномакедонския „Медена земя“ и сирийския „За Сама“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани