Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ увеличават военния си бюджет с под 1% – Пентагонът ще модернизира ядрения си арсенал

[post-views]
Пентагонът съобщи, че не планира изтегляне на американски военнослужещи от Ирак

PentagonУвеличение на военния бюджет с по-малко от един процент спрямо настоящата година и план на Пентагона за модернизиране на ядрения арсенал. Това са част от предложенията на американския президент Доналд Тръмп за общия национален бюджет през фискалната 2021 г., която започва през октомври.

Военният бюджет възлиза на 741 милиарда долара и е под ¼ от общия държавен бюджет за следващата година, който ще надхвърли 4,6 трилиона долара. Предложението на президента Тръмп се фокусира върху укрепването на националната сигурност чрез повишаване на средствата за отбрана, граничен контрол и антиимигрантски мерки за сметка на съкращения в други сектори, като социални услуги и здравеопазване. Това разпределение предизвика недоволство сред демократите и поставя под въпрос приемането на разчета от Конгреса в сегашния му вид.

Белият дом залага увеличение с близо 20% на разходите за ядрения арсенал на страната. Целта на президента не е да въвлече света в нова надпревара във въоръжаването. Той просто иска да гарантира, че Вашингтон притежава най-модерното ядрено оръжие, коментират съветниците на Тръмп и уточняват, че подобно обновление се извършва приблизително на всеки 30 години.

Почти 70 милиарда долара от военния бюджет са предназначени за финансиране на бойни и поддържащи операции зад граница. Част от тях са директни „военновременни разходи“ в Ирак и Сирия, а други покриват т.нар. „трайни разходи“, свързани с поддържането на военни бази и вноски по Европейската инициатива за сдържане.

Над 20 милиарда са предвидени за програми на противоракетната отбрана на САЩ. Увеличава се и перото за изследване и разработване на въоръжение в отговор на нарастващите заплахи от страна на Китай и Русия. Ще се инвестира в създаването на нов стратегически бомбардировач и се планира поръчка на още 79 многоцелеви изтребителя F-35, в допълнение към 98-те от тази година.

Новосформираните Космически войски ще получат първото си финансиране на стойност над 15 милиарда долара. Заедно с това ще нарасне и вноската към програмите на НАСА, като голямата цел е завръщане на Агенцията на Луната до 2024 г. като отправна точка за бъдещите мисии към Марс.

Най-ново

Единична публикация

Избрани