Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сиара взе най-малко 7 жертви – бурята продължава опустошителния си ход в Европа

[post-views]
Бурята Глория опустоши Испания – насочи се към френското крайбрежие

Storm Eleanor hits BritainБурята Сиара буквално помете Северна и Централна Европа. Стихията вече взе най-малко 7 жертви и остави след себе си изкоренени дървета, наводнения и разрушения, преди да продължи опустошителния си ход на юг – югоизток.

В Германия и Швейцария поривите на ураганния вятър достигнаха 170 км/ч. Бурята Сиара нанесе множество щети и предизвика невиждан транспортен хаос, прекъсвайки железопътните връзки и налагайки отмяна на стотици полети на целия континент. Опустошенията не подминаха и Франция.

„Притеснителна е гледката на толкова хора, които се разхождат по морския бряг. Могат да бъдат завлечени от водите всеки момент, ако дюната се срине.“

Стихията оставя след себе си не само разрушения, но и жертви. Загинали има във Великобритания, Швейцария, Словения и Полша, като основна причина за смъртните случаи са пътни инциденти и паднали дървета.

Стотици хиляди домакинства в цяла Европа останаха без електричество, като броят им е най-голям във Франция и Чехия.

Първият удар на бедствието понесе Обединеното кралство, където Сиара беше определена за „бурята на века“. На Острова в рамките само на денонощие се изсипа количество дъжд за месец и половина.

„Наводнихме се отново. 3 години по-късно, превантивните мерки на правителството се провалиха, очевидно. Всички тези пари са похарчени напразно и този път е дори по-зле от предишния.“

Придвижвайки се на юг Сиара или Сабине, както наричат стихията в Германия, като че ли отслабва. Експерти се надяват, че с утихването на вятъра, ще се нормализира и транспорта на Стария континент.

Това обаче категорично не е краят на зимата. След бурята във Великобритания прогнозират сериозно застудяване и снеговалежи. За България е в сила жълт код за опасност от силни ветрове. Значително понижаване на температурите у нас не се очаква, за разлика от съседна Турция. Студ скова източните части на страната, където живакът падна до -40℃.

Най-ново

Единична публикация

Избрани