Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Две експлозии разтърсиха Нидерландия -пакети с бомби се взривиха в Амстердам и Керкраде

[post-views]
Две експлозии разтърсиха Нидерландия -пакети с бомби се взривиха в Амстердам и Керкраде

Niderland_exploziaДве идентични експлозии разтърсиха Нидерландия в ранните часове на деня. Първо пакет-бомба избухна в пощенска станция в столицата Амстердам, а след половин час – и в провинция Лимбург в южната част на страната. За щастие, и двата инцидента се разминаха без жертви и ранени.

Първата експлозия е регистрирана около 8 часа местно време в пощенска станция, помещаваща се в сградата на банковата институция ABN Amro в бизнес парка Слотердайк край Амстердам. Около половин час по-късно  втори пакет-бомба избухна на 225 км. от столицата – в офисите на японска технологична компания в южния град Керкраде, до границата с Германия.

Полицията незабавно евакуира сградите, а пострадали няма само благодарение на факта, че и на двете места работният ден все още не е бил започнал.

Разследването проверява дали двата инцидента имат връзка помежду си. На този етап органите на реда смятат, че основният мотив за изпращане на взривните пакети е изнудване, тъй като с тях са получени и писмени заплахи.

Полицията проверява и кой е подателят на пратките и дали те имат връзка с вълната от пакети-бомби, получени през последния месец в офисите на редица местни компании в Амстердам, Ротердам, Маастрихт и Утрехт. До този момент нито един от колетите не е избухвал, а сред целите на бомбаджията са хотел, бензиностанция и друг от клоновете на ABN Amro.

Най-ново

Единична публикация

Избрани