Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Светът харчи все повече за отбрана: Разходите бележат най-големия си скок от десетилетие

[post-views]
Светът харчи все повече за отбрана: Разходите бележат най-големия си скок от десетилетие

germany_conferenceРазходите за отбрана в глобален мащаб се увеличават драстично, в условията на все по-несигурния свят, в който живеем. Това показва годишният доклад на Института за стратегически изследвания, посветен на военния баланс.

През 2019 г. разходите за отбрана в света са се покачили с 4% спрямо предходната година. Това е най-големият скок от десетилетие, сочат данните, публикувани при откриването на Мюнхенската конференция по сигурността

Европа е похарчила в сектора с 4,2 на сто повече от 2018 г. Така Старият континент достига нивата на разходите си отпреди финансовата криза през 2008 г. Китай и САЩ са увеличили разноските си за отбрана с еднакъв коефициент – 6,6%, като за Вашингтон темпът на растеж се увеличава, докато за Пекин се забавя.

Тенденцията към повишаване на средствата, инвестирани в отбрана се наблюдава в цяла Азия от години, в отговор на възхода на Китай като регионална суперсила. На континента общите разходи в сектора са се увеличили с 50 на сто за последното десетилетие, задвижени от покачването на БВП в региона.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани