Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кърк Дъглас – една легенда си отиде

[post-views]
Кърк Дъглас –  една легенда си отиде

Петър БОЙЧЕВ

Легендата на Холивуд Кърк Дъглас склопи очи на 5 февруари в семейното имение в Бевърли Хилс, няколко месеца, преди да навърши 104 години. Роденият като Исур Даниелович в малко селце край Могильов,  днешна Беларус, в много бедно еврейско семейство, бе единият от двамата живи в Топ-100 на великите актьори. Сега единствен остана Сидни Поатие. Всички други са в извънземната трупа, към която се присъедини сега и Кърк. Той изигра над 100 главни роли в киното, но с една от тях сякаш се сля и остана завинаги Спартак.     
И това се оказа един от ключовете към дълголетието му. Според преданията Орфей чрез силата на словото си подчинява живата и мъртвата природа и обучава в безсмъртие тракийските аристократи. Чрез него е подчинил и боговете на Подземното царство и е извел оттам любимата Евридика. Впрочем в древната версия на мита той е успял. След това, през римската епоха, е било неприемливо един смъртен да е по-силен от боговете и е наложен морализаторският вариант, в който Орфей не послушал боговете и се обърнал да види дали любимата го следва, и така я върнал обратно в царството на мъртвите. 
Спартак е безстрашният аристократ войн, дръзнал да се опълчи на най-могъщата империя заради свободата си. Ето го ключът – не може един смъртен да е по-силен от боговете. Кърк Дъглас преживява смъртта на един от синовете си, оцелява в катастрофа с хеликоптер, когато повечето от екипажа са мъртви. Много тежък инфаркт, фатален за 99% от хората, успява да го повали и почти да го парализира и отнеме говора. Кърк пак показва чудовищната си воля, изправя се и проговаря. Нещо повече – тогава се събужда писателят у него и актьорът става автор на романи, пиеси, автобиография, сценарии – всички творби, придружени с огромен успех.   
В крайна сметка обаче боговете не прощават някой да е по-силен от тях и на 5 февруари вече си го прибраха. Беше лош пример за неподчинение на Божиите и природните закони. 
Когато Хершел Даниелович, баща му, разбира, че се готви да бъде призован в Руско-Японската война, той събира багажа, който се побира в една бохча, и заминава за Америка с майка му Брайна. Исур се ражда на 9 декември 1916 г. в градчето Амстердам, щата Ню Йорк. Той е четвъртото от общо седем деца на на Брайна и Хершел Даниелович, които междувременно става Хари и Берта Демски, и има 6 сестри. Исур пък става Кърк. Той е много ученолюбив, но му се налага отрано да си пробива път в живота с труд, изкарвайки сам прехраната си като разносвач на вестници, сервитьор и товарач, а докато учел в университета „Сейнт Лорънс“ работи като професионален борец. Интересът му към актьорството го отвежда в Американската академия за драматични изкуства в Ню Йорк и по това време дебютира на сцената в няколко малки постановки на Бродуей. 
in-pictures-screen-star-kirk-douglas-136443006453702601-200206013030Но започва Втората световна война и Кърк Дъглас се присъединява към Американските военновъздушни сили. През 1945-а подновява прекъсната си актьорска кариера. Междувременно се жени за актрисата Даян Дил, от която има двама синове – Майкъл (роден на 25 септември 1944 г.) и Джоел (роден на 23 януари 1947 г.).
През 1945 г. Кърк решава да опита късмета си в Лос Анджелис, където прочутата актриса Лорън Бакол (негова бивша съученичка и по това време съпруга на Хъмфри Богарт) го препоръчва на известни продуценти. И през 1946 г. дебютира на големия екран, при това с водеща роля във филма на Луис Майлстоун „Странната любов на Марта Айвърс” (The Strange Love of Martha Ivers), представен на фестивала в Кан и номиниран за „Оскар” за оригинален сценарий. 
В звезда се превръща през 1949 г., когато излиза филмът на Марк Робсън „Шампион” (Champion), в който изпълнява главната роля на боксьора Мидж Кели, която му носи първата от неговите три номинации за „Оскар”. Другите си две номинации получава за превъплъщенията си в образите на филмов продуцент от „Лошият и красивите” (The Bad and the Beautiful, 1952) и на великия художник Ван Гог от „Жажда за живот” (Lust for Life, 1956) под режисурата на Винсънт Минели.
През 1996 г. Американската филмова академия го удостоява с почетен „Оскар” за „неоценимия му принос в киноизкуството“, поправяйки пропуска си да го награди за някоя от трите номинации за главни роли. 
5e3b66920864aКърк Дъглас активно участва в различни благотворителни кампании. По случай своята 99-а годишнина дарява $15 млн. за изграждането на Дом за възрастни актьори и други представители на киноиндустрията, страдащи от болестта на Алцхаймер.
Когато го питат как е успял да се пребори с инсулта и да доживее до преклонна възраст, той  отговаря, че за това му помага най-много любовта на неговата втора съпруга Ан (Ан Байдънс), за която се жени през 1954 г. и от която има още двама синове: „Имах късмет да намеря своята половинка преди 63 години – разказва в интервю за Closer Weekly. – Уверен съм, че именно нашият чудесен брак и всекидневните ни нощни разговори ми помогнаха да преживея всички трудности”. Сега Ан остана вдовица. На 101 години е. Живяха заедно цели 65.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани