Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сирийската армия превзе провинция Алепо: Тръмп призова Москва да спре подкрепата си за Асад

[post-views]
ДЕЗИНФО: Западът подготвя ново въстание в Сирия за смяна на режима

USA_Rusia_SiriaПодкрепяната от Москва сирийска армия превзе по-голямата част от северозападната провинция Алепо. Офанзивата в контролирания от бунтовниците регион се състоя на фона на поредния кръг от официалните разговори между турското и руското правителство, а Вашингтон призова Кремъл да преустанови подкрепата си за зверствата в Сирия.

Прикривана от руската авиация, в неделя сирийска армия активизира нападенията си срещу Идлиб, където е последният бастион на бунтовниците. Въздушни удари имаше и срещу селища в провинция Алепо, които по-късно бяха превзети от правителствените сили, с подкрепата на подпомаганите от Иран милиции.

Опозиционните сили са се изтеглили от района, включително от градовете Анадан и Харитан, съобщиха техни представители. Само за ден армията овладя изцяло зона, в която 8 години не успя да превземе и едно село, коментираха от Сирийската обсерватория за правата на човека.

Напредъкът на сирийските правителствени сили в контролирани от бунтовниците територии заплашва да разруши крехкото сътрудничество между Русия и Турция. Двете страни подкрепят враждуващите фракции в конфликта, но полагат усилия да намерят политическо решение на продължаващата вече близо 9 години гражданска война.

Преди поредния кръг преговори напрежението между Анкара, която поддържа опозицията срещу режима на президента Башар Асад, и Москва се засили след смъртта на 13 турски войници, станали жертва на правителствените атаки в Идлиб. Турският президент Ердоган призова Кремъл да спре нападенията и предупреди, че в противен случай ще използва военна сила за възпиране на сирийската армия, ако същата не се оттегли до края на месеца.

Предупреждение към Русия отправи и американският президент Доналд Тръмп, който в разговор с турския си колега изрази загриженост за насилието в Северозападна Сирия и прикани Москва да преосмисли подкрепата си за зверствата, извършвани от режима на Асад.

Най-ново

Единична публикация

Избрани