Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За първи път Китай публикува мащабно проучване за коронавируса

[post-views]

koronavirusВъзрастните и хронично болните са най-уязвимата група от хора за новия коронавирус. Това са заключенията в първото мащабно проучване на заразата, публикувано от  Китайския център за превенция и контрол на заболяванията. Властите в страната смятат, че разпространението на вируса е поставено под контрол, заради чувствителното намаляване на броя на новите случаи със заразени.

Докладът на Китайския център за превенция и контрол на заболяванията предоставя детайлна картина за особеностите и спецификите на новия коронавирус, защото обхваща близо 70 хиляди отделни случая със заболяването.

Според заключенията на проучването 80 процента от всички случаи на болестта са класифицирани като леки, 13,8 като тежки и 4,7 като критични.  

Най-висока смъртност има сред хората над 80 и тези с хронични заболявания. 

Другата рискова група са лекарите, за които има висок риск да се разболеят, се казва още в доклада. До този  момент, броят на болните здравни работници е 1700 души, а смъртните случаи са шест. Последната жертва се оказа директор на болница „Учан“ в град Ухан, която е едно от водещите здравни заведения в епицентърът на коронавируса.

Според последната извадка на властите в Китай смъртните случаи на заболяването  са 1868, а този на заразените малко над 70 хиляди души. За първи път от месец насам регистрираните нови случаи в страната са под 2000, в сравнение с пика от миналата седмица, когато за един ден се разболяха повече от 14 хиляди души.

Независимо от последните оптимистични данни на китайските власти от СЗО са категорични, че всеки един сценарий остава на масата и ще продължат да следят внимателно как се развива епидемията с новия коронавирус.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани