Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради руско вето в ООН кървавата баня в Идлиб продължава

[post-views]
Понятието „мир“  отсъства в международните  отношения

aleppo-syria-war-sitting-man

Поредният опит на Съвета за сигурност на ООН да прекрати на продължаващите кръвопролития в сирийската провинция Идлиб претърпя провал. Причината – наложеното от Русия вето върху внесеното от Франция предложение за незабавно прекратяване на военните действия. Интензивните боеве принудиха стотици хиляди да напуснат домовете си.
От месеци армията на режима в Дамаск, подпомагана от руската военна авиация, провежда мащабна операция в провинция Идлиб, смятана за последната област под контрола на сирийската опозиция.

Военните действия създадоха поредната хуманитарна катастрофа в разкъсваната от години на гражданска война страна. За по-малко от 3 месеца над 900 хиляди души, половината от които деца, бяха принудени да напуснат домовете си.

Малко преди да внесе предложението си в Съвета за сигурност на ООН Франция обяви случващото в провинция Идлиб, като най-голямата хуманитарна криза от началото на гражданската война в Сирия.

Няколко часа преди срещата в Ню Йорк Турция, която подкрепя силите на международно призната опозиция,  предупреди, че ако режимът в Дамаск не прекрати офанзивата, която според Анкара е в пряко нарушение на споразумението за деескалация на напрежението договорено през 2018 г. с Москва, е готова да използва военна сила. Президентът Реджеп Ердоган беше лаконичен, че началото на операцията вече е въпрос на време, а Би Си Си съобщи, че турската армия е започнала да струпва войски и военна техника в района. Медията припомни, че в началото на месеца сирийската артилерия уби няколко турски войници, което провокира ответен удар.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани