Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СЗО за коронавируса: Рано е да обявим пандемия, но се гответе за такава

[post-views]
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 25

koronavirus

Тричленно българско семейство е блокирано в хотел на испанския остров Тенерифе заради коронавируса. На стотици гости там е казано да останат по стаите си, след като италиански лекар, почиващ там, дал положителна проба за вируса. Критична остава ситуацията и в Италия. А от Световната здравна организация посочиха, че засега няма да обявят пандемия, но подчертаха, че отделните страни, трябва да се подготвят за подобен сценарий.

Според последните данни на СЗО броят на заразените по света достигна 80 хиляди души, като 77 хиляди от тях са Китай. Независимо, че заразата в страната достигна своя пик и вече се забелязва драстичен спад на новите случаи, заболяването продължава да се разраства по света, като вирусът вече е засечен в 29 държави.

Сред тях е Италия, която с над 230 случая на заразени и седем починали се оказа основното огнище на заразата в Европа. Независимо, че властите поставиха под карантина 11 града с общо население от 50 хиляди души, от гражданска защита увериха обществеността, че всичко е под контрол.

Анжело Борели – директор на Гражданска защита:

„В Италия се опитваме да спрем разпространяването на заразата, като въведем по-строги превантивни мерки. В страната има две огнища, и смятам, че въведените от нас мерки, можем да се справим със ситуацията и да гарантираме сигурност на населението.

Междувременно италианският премиер Джузепе Конте заяви, че основната причина за избухването на епидемията в страната  е неспазването на основните препоръки от болниците за това, как да се реагират на появата на случаи с вируса. Конте посочи, че правителството е готово да се намеси, ако регионалните здравни системи се провалят при ограничаването на заболяването. Като част превантивните мерки на италианските власти бяха въведени и проверки по границата, заради опасенията на съседните страни да не бъдат засегнати от вируса. По молба на Рим, здравните министри на Франция, Австралия и Германия ще се съберат, за да обсъдят как да се справят със ситуацията. На европейско ниво за сега не се предвижда въвеждането на ограничителни мерки при пътуванията, като ЕК вече обеща да отпусне финансова помощ от 230 милиона евро. САЩ също се включиха в борбата срещу вируса, след като президентът на Донадл Тръмп обяви, че отпуска един милиард долара за разработването на ваксина.

Междувременно финансови експерти предупредиха, че новият вирус е нанесъл огромни щети на глобалната икономика и  ще минат месеци да се възстанови. След тежките загуби на азиатските стокови борси, в понеделник кризата се отрази и  американската фондова борса, която също се срина.  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани