Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ожесточените боеве в Идлиб продължават: Турската армия отговори на руските въздушни удари

[post-views]
Сирия заплаши с бомбардировка летището в Тел Авив

Siria-armyПродължават ожесточените боеве в Идлиб. Турската армия подкрепи бунтовниците в отговор на руските въздушни удари, подпомагащи настъплението на правителствените сили в северозападната сирийска провинция.

В последвалите тежки боеве срещу подкрепените от Москва правителствени сили, бунтовниците, с огневата поддръжка на турската армия, успяха да превземат стратегическия град Найраб и да си върнат надмощието в района на основната пътна артерия, която свързва град Алепо с крайбрежната провинция Латакия.

Най-малко 11 души от правителствените и 26 от опозиционните сили са убити в продължилите над 8 часа сражения, съобщиха световните медии, позовавайки се на информация от Сирийската обсерватория за правата на човека. В последната вълна на офанзивата си в южната част на Идлиб частите на президента Асад успяха да отвоюват от опозицията поне 10 села, допълват от базираната в Лондон неправителствена организация, която осъществява мониторинг на конфликта.

Напрежението между враждуващите фракции ескалира още през уикенда заради поредното убийство на турски войник. По-рано в схватката си с Дамаск Анкара даде още няколко жертви при артилерийски обстрел на неин наблюдателен пост близо до границата.

И все пак, истинската заплаха остава фактът, че боевете се водят в непосредствена близост до временните палаткови лагери, в които потърсиха убежище повече от 1 милион души. Припомняме, че от началото на декември досега вътрешно разселените са над 900 хиляди цивилни, които бяха изтласкани на север до турската граница. ООН призова за незабавно прекратяване на огъня и предупреди, че офанзивата на сирийското правителство може да завърши с „кървава баня“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани