Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брюксел призова за координиран европейски отговор на коронавируса

[post-views]
Брюксел призова за координиран европейски отговор на коронавируса

Стела  Kириакиду - еврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните Страните от Европейския съюз трябва да координират отговорите си на епидемията от коронавирус, за да се избегнат различни подходи, заяви Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните, цитирана от „Ройтерс“.

По време на съвместна пресконференция в Рим със здравния министър на Италия, където бе отбелязан рязък скок в броя на заразените с вируса, Кириакиду каза, че страните не трябва да се поддават на паниката и че ЕС ще публикува образец за информация за вируса, предназначена за пътуващите.

„Всички държави членки трябва да ни информират за своите планове за подготовка. Различни подходи в ЕС трябва да се избягват“, подчерта Кириакиду, като добави, че Европейската комисия е готова да координира отговорите.

Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони заяви, че е твърде рано да се оценят последиците от епидемията от коронавирус върху икономиката на Европейския съюз, и добави, че фискалните правила на блока позволяват повече разходи в извънредни ситуации.

„Оценка и сериозна прогноза все още не са възможни“, коментира Джентилони по време на пресконференция в Брюксел, като призна, че вече се наблюдава „частично реализиране“ на рисковете от спад, породени от епидемията.

Той добави, че повече държавни разходи за справяне с най-лошите икономически последици от извънредни ситуации са възможни според фискалните правила на ЕС. Условията, при които страните ще могат да ползват тази свобода, ще бъдат оценени през следващите месеци, обясни еврокомисарят.

Източник: https://www.dnevnik.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани