Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Митко Григоров: За утилизация са близо 10 400 т излишни боеприпаси

[post-views]
Бригаден генерал Митко Григоров: За утилизация са близо 10 400 т  излишни боеприпаси

general_Mitko GrigorovБългария е сред малкото страни от Алианса и ЕС, която е изпълнила 
почти на 100 % всички изисквания 
на двата съюза, свързани с ПСД

– Г-н бригаден генерал, каква беше за Дирекция „Логистика“ – МО, изминалата година от предишния ви празник, какво успяхте и какво не успяхте да осъществите от планираните задачи?
– Опитът ни научи, че в съвременните условия на бързи и трудно предвидими промени може да се постигнат успехи в логистичното осигуряване само при постоянно взаимодействие между всички логистични структури на Въоръжените сили. През изминалата година бяха разработени и актуализирани редица документи в областта на логистиката. Извършен беше преглед и актуализация на „Доктрина за логистиката” (НП-4); съвместно с ВМА е изготвена Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-6/2018 г. за военномедицинска експертиза; обявено е ново „Ръководство за ешелониране на ведомствените военновременни запаси в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и комплектуване с материални ресурси“. С промяната в ЗОВСРБ се осигури още една алтернатива при предоставянето на безплатна храна на военнослужещите и цивилните служители, участващи в занятия, учения, тренировки и лагери чрез изплащане на стойността на храната при липса на договор за доставка на хранителни продукти. Към настоящия момент на съхранение стоят немалки количества излишни касетъчни и конвенционални боеприпаси, ракетни горива, резервни части за техника, излязла от употреба, както и техника в техническо състояние, чието възстановяване е икономически нецелесъобразно, налага изразходване на голям човешки и финансов ресурс по тяхното поддържане, обслужване и съхранение, както и поддържането на голям брой войскови райони и самостоятелни имоти.  
– Какво планирахте за настоящата 2020 г.?
– През 2020 г. усилията на логистичните органи ще бъдат насочени към организиране на процеса по доставка на хранителни продукти за военните формирования от състава на Въоръжените сили; осигуряване в пълен обем на необходимото вещево имущество и въвеждане на нови номенклатури от униформеното облекло. От особена важност за нас е приключването на процеса по унищожаване на касетъчните боеприпаси и специалните горива с отпаднала необходимост. Ще продължат дейностите по въвеждане в експлоатация и развитие на Информационна система „Логистика на Българската армия”. Предстои ни преглед и актуализиране на „Доктрина за медицинското осигуряване (НП-4.10)”, както и провеждане на първото национално междуведомствено командно-щабно учение „Поддръжка от страната домакин 20“.
– Как се решава въпросът с утилизацията на излишните боеприпаси в армията ни?
– Към момента на утилизация подлежат около 10 400 т излишни боеприпаси, като прогнозите са постоянното увеличаване на количествата. Освобождаването на формированията от тях е въпрос от изключителна важност. Утилизация на боеприпаси не е извършвана от 2013 г. Въпреки че всяка година се отделят финансови средства, проведените през последните години процедури за избор на изпълнител са прекратени. Като основна причина за това състояние може да се посочи липсата на кандидати за участие в процедурите. От МО бяха предприети законови промени, които да подпомогнат процеса по утилизация на боеприпаси за армията. Наложително беше предприемането и на действия за търсене на други решения на проблемите. В резултат на подетата от МО инициатива беше сформирана Междуведомствена работна група за извършване на анализ с цел промяна и оптимизиране на нормативната база, регламентираща комплекса от дейности, свързани с боеприпасите, и на необходимостта, условията и възможностите за създаване, финансиране и функциониране на Център за утилизация на боеприпаси. Групата следва да приключи своята дейност до края на април 2020 г. Разглеждат се възможности за изграждане на този етап на ограничени способности за утилизация на боеприпаси във военно формирование. 
– Споменахте националните способности по поддръжка на страна домакин (ПСД), а как бихте ги оценили?
– За съжаление, има още какво да се желае в тази насока. От гледна точка на правнонормативната регулация България е сред малкото страни от Алианса и ЕС, която е изпълнила почти на 100 %  всички изисквания на двата съюза, свързани с ПСД. Въпреки това предстои още много работа по изграждане на реални способности за осигуряване на поддръжката на съюзни сили, развръщащи се на наша територия за провеждане на учения и, не дай боже, за реална операция. 
– Какво предвижда Стратегическият преглед на отбраната за сектора военна логистика?
– Нарасналите изисквания към осигуряването на ВС с материални ресурси и предоставянето на услуги налага промяната на системата за логистично осигуряване в насока към изграждане на по-гъвкава и ефективна интегрирана логистична система. Извършването на голям обем от дейности при планиране и управление на текущото логистично осигуряване на формированията от БА, съчетано с оперативното планиране на операциите показва, че е необходим друг подход за функциониране на системата за логистично осигуряване, насочен към изграждането на такива логистични структури, които да способстват за осъществяване на логистичната поддръжка на БА в мирно време, на ВС във военно и поддръжката на силите на НАТО на национална територия. 
– Какво е състоянието на военнотранспортната техника и предвижда ли се модернизация в областта на транспортното осигуряване?
– Понастоящем Въоръжените сили са окомплектовани в по-голямата си част с транспортна техника, произведени в края на 70-те и 80-те години на миналия век. През периода 2007 до 2009 г. бяха придобити ограничено количество автомобили от марката „Мерцедес”, които вече са в експлоатация повече от 10 г. До настоящия момент са придобивани отделни машини в различните структури, което решава само частично проблемите с транспортното осигуряване. Почти всичките модели автомобили са спрени от производство и осигуряването им с резервни части с всяка изминала година става все по-трудно. Във връзка с подобряване на транспортното осигуряване през 2020 г. предстои инициирането на проект „Придобиване на многоцелеви товарен автомобил с повишена проходимост за БА“.
– Докъде стигна развитието на проекта за придобиване на автобуси за формированията?
– За решаване на проблема с транспортното осигуряване през 2016 г. беше иницииран проект „Придобиване на автобуси за формированията от Въоръжените сили”. През 2018 г. бяха сключени рамкови споразумения за „Доставка на нови и рециклирани автобуси” а през 2019 г. бяха извършени доставки по конкретни договори на 20 бр. нови и 28 бр. използвани автобуси. До края на април 2020 г. предстои доставка на последните 20 бр. нови автобуси по рамковото споразумение. Изпълнението на проекта продължава, като до края на 2020 г. е предвидено сключване на нови рамкови споразумения за доставка на нови автобуси. 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани