Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО подкрепи Турция за кризата в Сирия – Брюксел призова Анкара да не пуска мигранти към Европа

[post-views]
Ескалация на напрежението: Турската операция „Извор на мира“ навлезе във втория си ден

erdogan

На извънредно заседание заради кризата в Сирия НАТО изрази пълната си солидарност с Турция. Анкара задейства чл. 4 от Вашингтонския договор и поиска консултации със съюзниците си, след като най-малко 33-ма нейни войници бяха убити при въздушни на сирийската армия в северозападната провинция Идлиб.

Алиансът следи отблизо ситуацията в Идлиб и с оглед последните събития увеличава подкрепата си за Турция, заяви след спешната среща на посланиците генералният секретар Йенс Столтенберг. НАТО помага по всевъзможни начини – повишава противовъздушната отбрана на Анкара, самолети от системата AWACS подпомагат въздушните патрули, установен е и пристанищен контрол. Съюзниците постоянно мислят какво още могат да направят, допълни Столтенберг и призова за незабавна деескалация на напрежението и връщане към споразумението за прекратяване на огъня от 2018 г.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Открито призоваваме Русия и режима на Асад да спрат с нападенията, да прекратят безразборните въздушни удари и да се ангажират с усилията на ООН за намиране на дълготрайно мирно решение на кризата в Сирия. Призоваваме Русия и Сирия да спазват изцяло нормите на международното право, защото ставаме свидетели на постоянно бомбардиране на цивилни цели и влошаване на ужасяващата хуманитарната ситуация..“

След последните атаки в Идлиб Турция няма възможност да задържи бежанците, заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Омер Челик. Президентът Реджеп Таип Ердоган също заяви, че ще „отвори границите“ и това накара стотици мигранти да потеглят към България и Гърция. Европейският съюз реагира незабавно на поведението на Анкара и я предупреди „да спазва поетите ангажименти“. На турска територия в момента има близо 4 милиона бежанци. Не се знае колко точно още чакат на сирийската граница, след като само за последните 3 месеца от Идлиб са изселени повече от 900 хиляди цивилни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани