Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ескалира напрежението по гръцко-турската граница: Атина спира да приема молби за убежище от мигранти

[post-views]
Австрийските власти разбиха международна мрежа за трафик на хора

migranti

Четвърти пореден ден органите на реда в Гърция се опитват да удържат потока от мигранти, които Анкара пусна към Европа. Атина от своя страна временно спира да приема молби за убежище в срок от един месец и засилва присъствието на военни и полиция в проблемните зони.

Напрежението по гръцко-турската граница ескалира. Стигна се и до сблъсъци между органите на реда и бежанците, насърчавани от Анкара да преминат браздата. Гръцката полиция се принуди да използва водни оръдия, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. В операциите се включиха още специално обучени кучета и дронове с термокамери.

Хиляди мигранти прекараха нощта в покрайнините на Одрин, след като турските власти ги увериха, че пътят им към Европа е свободен и блокираха връщането им назад. Дете загина край гръцкия бряг, при опита на група бежанци да прекосят морето.

Заради кризата с бежанците Гърция свика извънредно заседание на външните министри от ЕС, обвинявайки Анкара, че с действията си нарушава договорките с Брюксел.

Европейската агенция „Фронтекс“ подсилва частите си за защита на външните граници на Блока. Френският президент Еманюел Макрон изрази пълна солидарност с България и Гърция и обяви, че ще помогне за опазването на границите. Австрия от своя страна предупреди, че ще спре достъпа на всички мигранти, ако мерките за спирането им на гръцка територия не сработят.

В Турция в момента се намират близо 4 милиона бежанци. Близо милион други чакат на сирийската граница, изселени от Идлиб заради ескалацията на напрежението през последните месеци.

Междувременно турската офанзива в Сирия продължава и сблъсъците ѝ със правителствените сили стават все по-ожесточени. Анкара обяви, че в хода на операция „Пролетен щит“ в северозападната провинция са свалени 2 сирийски самолета и са убити най-малко 19 войници. Сирийската обсерватория за правата на човека уточни, че цел на атаките са били военен конвой и база на сирийската армия. Дамаск от своя страна заяви, че след затварянето на въздушното си пространство е прихванал и унищожил 2 турски дрона.

Припомняме, че Турция засили действията си в региона след смъртта на 33-ма нейни войници и последвалия ултиматум за оттегляне на правителствените сили от Идлиб до края на февруари, който не беше спазен.

Най-ново

Единична публикация

Избрани