Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В битката срещу КОВИД-19: Световната банка отпусна спешно 12 милиарда долара

[post-views]
Жител на Калифорния спечели рекордния джакпот от 2,04 милиарда долара в американската лотария „Пауърбол“

pari-dolariСветовна банка обяви, че отпуска спешно 12 милиарда долара финансова помощ, за да помогне на държавите в борбата срещу епидемията от коронавирус. Средствата имат за цел да смекчат икономическите последици от епидемията, която продължава да се разраства в световен мащаб и реално е на път да вкара глобалната икономика в рецесия.

Пакетът от финансова помощ включва отпускането на ниско-лихвени заеми, безвъзмездни средства и финансова експертиза. От Световната банка посочват, че приоритет ще са най-бедните и най-уязвими държави, като целта е да се подпомогнат усилията на местни правителства да се справят с последици от заразата.

Част от парите ще бъдат изразходвани и за подобряването на обществените здравни системи, се казва още в съобщението на световната банка.

Според последните данни на СЗО броят на заразените по света надхвърли 92 хиляди, а този на смъртните случаи прескочи границата от 3000 души, като Китай, смятан за родината на вируса, продължава да държи най-голям дял.

И докато в Китай за пореден ден се забелязва чувствителен спад на новите заразени, то ситуацията в Южна Корея и Иран, сочените за други две най-големи огнища на заразата се влошава.

За последните 24 часа броят на заразените в Южна Корея скочи с 600 души, до 5400, като броят на смъртните случаи е 34.

Междувременно СЗО обяви открито опасенията за ситуацията в Иран, където смъртността от вируса е най – голямa след Китай.

Според експертите на здравната организация в страната има недостиг на ключово оборудване за справянето с най-тежки случаи на заболяването.

Критична е ситуацията и в Италия, която се смята за най-голямото огнище на коронавируса в Европа. Там за последните 24 часа броят на смъртните случаи скочи с 50 процента до 79 души.

Междувременно китайските здравни експерти обновиха данните си за новия коронавирус КОВИД-19. Това, което е известно е, че заболяването  не се предава толкова лесно, колкото се предполагаше, и обикновено не се предава от хора, които нямат симптоми.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани