Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин посрещна Ердоган в Москва – срещата е ключова за запазването на отношенията им

[post-views]
Путин посрещна Ердоган в Москва – срещата е ключова за запазването на отношенията им

putin-erdogan

Никой, включително сирийските правителствени сили, не е знаел местонахождението на убитите в Идлиб турски войници. В това руският президент Владимир Путин увери турския си колега Реджеп Таип Ердоган. Двамата лидери се срещнаха в Москва, за да обсъдят ситуацията в Сирия и определиха преговорите като ключови за съхраняването на руско-турските отношения.

Президентите на Русия и Турция обсъдиха наболелите проблеми и разгледаха възможните варианти за изход от кризата, предизвикана от ескалацията на конфликта в Сирия.

Ситуацията в Идлиб стана толкова тежка и сложна, че наложи спешната ни среща очи в очи, подчерта Владимир Путин. Смъртта винаги е трагедия, заяви държавният глава. Той поднесе на Ердоган съболезнованията си за убитите в края на февруари повече от 30 турски войници и припомни, че сирийските правителствени сили също са понесли тежки загуби.

Владимир Путин – президент на Русия:

„Разбира се, че трябва да говорим за всичко и да обсъдим ситуацията в цялост, така че нищо подобно да не се случва никога повече. Не бива да се допускат подобни инциденти и не бива да се разрушават руско-турските отношения, към които се отнасяме, а знам, че вие също, много внимателно и високо ценим.“

Турският президент също подчерта важността на срещата. Безспорно ситуацията в Идлиб е изключително напрегната. Знам, че днес целият свят е насочил поглед към нас и вярвам, че нашите действия и решенията, които ще вземем, ще облекчат ситуацията, допълни Ердоган.

Реджеп Таип Ердоган – президент на Турция:

„Отношенията между нашите две държави отдавна са достигнали своя връх. Това важи за отбранителната промишленост, търговското взаимодействие и други сфери, които продължават да се развиват. Вярваме и заявяваме, че трябва да вървим именно в тази посока. Най-важната ни задача е да подсилим връзките си и съм убеден, че ще успеем да го постигнем.“

Държавните глави разговаряха на четири очи при закрити врата. По-късно към преговорите се присъединиха и двете делегации, в които участват министрите на отбраната, на външните работи и на финансите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани