Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мигрантската криза: ЕС солидарен с Гърция, Кипър и България

[post-views]
Мигрантската криза: ЕС солидарен с Гърция, Кипър и България

Жозеп Борел – върховен представил на ЕС за външната политика България, Гърция и Кипър имат пълната солидарност на ЕС за мигрантската криза и при нужда могат да очакват допълнителна подкрепа за охрана на границите си. Това се казва в съвместно изявление, прието на извънредното заседание на Съвета „Външни работи“ на ЕС, което се проведе в Загреб. Във форума, посветен на хуманитарната криза в сирийската провинция Идлиб, взе участие и вицепремиерът  и външен министър Екатерина Захариева.

Случващото се по гръцко-турската граница върна спомена от мигрантската криза през 2015- 2016 г., когато вълна от стотици хиляди имигранти и бежанци от Близкия изток и Северна Африка заля Европа.

Последната криза беше провокирана от изненадващото решение на турския президент Реджеп Таийп Ердоган да отвори границите си за хората, които искат да стигнат до европейските държави. Решението на Турция да пренебрегне споразумението за миграцията с ЕС от 2016 г. е неприемливо и всякакъв подобен натиск ще бъде отхвърлен, се казва още в приетата в Загреб съвместна декларация.

Жозеп Борел – върховен представил на ЕС за външната политика:

„Остро осъждаме тази ситуация, при която мигрантите се стичат към границата на ЕС и вярват, понеже някой им е казал, че тази граница е отворена. Неприемливо е Турция да окуражава бежанците и мигрантите да пресичат границата, в опит да получи допълнителна подкрепа от ЕС.“

Анкара твърди, че ЕС не спазва обещанията по договорените над 6 милиарда евро финансова помощ.

Отделно мигрантската криза в Турция, която е дом на близо 4 милиона бежанци предимно от Сирия, се задълбочи заради въоръжените сблъсъци между подкрепяните от Русия сили на режима в Дамаск и антиправителствените бунтовници подпомагани от турската армия в провинция Идлиб.  ЕС приветства договореното между президентите на Турция и Русия прекратяване на военни действия и деескалирането на напрежението.

Външните министри се споразумяха за нова среща за Сирия, като ЕК ще отпусне и 60 милиона за справяне с хуманитарната криза в Идлиб и пограничните региони на Турция.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани