Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Масови арести в Словакия на съдии, свързани с убийството на журналисти Ян Куцяк

[post-views]
Словакия почете паметта на Ян Куциак: Хиляди поискаха справедливо наказание за убиеца му

ian-kuciak-Slovakia_ubijstvoМасови арести на съдии в Словакия. Полицията е задържала 13 магистрати и няколко други служители по подозрения в корупция. Според медиите в страната акцията е свързана с убийството на разследващия журналист Ян Куцяк през 2018 г., което предизвика масови протести.

Без да споменава имена, словашката полиция съобщи във „Фейсбук“, че в рамките на акцията с кодово название „Буря“ са арестувани 13 съдии, синдик, адвокат и още двама заподозрени. Те са обвинени в корупция и злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на съдебни процедури и застрашаване на независимостта на съда.

Снимки и видеа, разпространени от словашките медии, сочат, че арестуваните съдии са свързани с разследването на убийството на Ян Куцяк, който беше застрелян в дома си заедно с приятелката му през 2018 г.

Медиите твърдят, че задържаните съдии са били подкупвани системно от бизнесмена Мариан Кочнер, който се смята за поръчител на убийството Куцяк.

Припомням, че разследващият журналист беше убит малко преди да публикува статия, в която разкрива връзките между приближени на вече бившия словашки премиер Робърт Фицо с италиански компании, свързани с мафията.

Убийството предизвика огромно обществено недоволство и в продължените на седмици в страната беше обхваната от масови протести.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани