Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

100 милиона заключени в Европа, граници затвориха

[post-views]

RIM-KORONAVIRUSИспания прати армия по летищата, сръбската премиерка плаши с полицейски час

Европа блокира 100 милиона души заради страха си от новия коронавирус. Германия и Полша затягат граничния контрол, а Сърбия, Румъния, Косово и Армения последваха примера на десетки държави и обявиха извънредно положение.

Починалите и заразените с новия вирус по света вече са повече от тези в Китай за първи път от началото на епидемията, прераснала в пандемия. Над 93 000 души са заразените по света извън Китай, сочат данни на сайта за статистики Worldometers, докато случаите в Китай са 80 880. Починалите извън Китай са повече от 3470, докато в Китай жертвите са 3213.

Европейският съюз въведе 30-дневна забрана за неналежащи пътувания към територията на страните членки. На практика това означава затваряне на външните граници на блока. Ограничителните мерки няма да се отнасят за европейските граждани, които се прибират в ЕС.

По-рано Еврокомисията излезе с позиция, че затварянето на границите в рамките на ЕС като мярка срещу разпространението на болестта КОВИД-19 не е необходимо. В документ от 6 страници институцията настоява правителствата да подсигурят свободното и бързо движение на камионите с доставки, а също така на шофьорите на камиони да им се позволи да пресичат границите.

По време на конферентен разговор с лидери от ЕС френският президент Еманюел Макрон осъди едностранните гранични мерки, наложени от някои страни членки и потвърди необходимостта от бърз и координиран процес.

Въпреки това една след друга европейските държави продължиха да приемат едностранни ограничителни мерки. От понеделник Германия затвори сухопътните си граници с Франция, Люксембург, Австрия, Швейцария и Дания. Единствено германските граждани, които нямат симптоми на болестта КОВИД-19, трансграничните работници и чужденците с разрешение за пребиваване могат да влизат в страната.

Провинция Бавария, която граничи с Австрия, обяви извънредно положение и създаде кризисен фонд от 10 млрд. евро за фирмите, засегнати от кризата.

Испания прати и армията да помага с хаоса по летищата, причинен от безпрецедентните ограничения за пътуването в цяла Европа.

Испания и Португалия се споразумяха да затворят за туристи общата си граница. “Това ще трае най-малко до Великден, който се пада на 12 април”, заяви португалският премиер Антониу Коща. Испания, със близо 9200 случая на коронавирус и 309 починали, е втората най-засегната от пандемията европейска страна. Близо 1000 заразени бяха потвърдени само за 24 часа. Ръководителката на правителството на автономната област Мадрид Исабел Диас Аюсо, както и регионалният премиер на Каталуния Ким Тора също са сред заразените. В Португалия, която е пет пъти по-малка от Испания, досега са установени повече от 330 заразени, но се смята, че има над 2200 подозрителни случая.

Турция затвори въздушните си граници за полети от 9 европейски държави – Германия, Испания, Франция, Австрия, Норвегия, Дания, Швеция, Белгия и Нидерландия. По суша на граждани от тези страни бе забранено да влизат в Турция в събота. Засега няма затворени ГКПП към България от турска страна.

Властите в Турция затвориха всички барове, нощни клубове и дискотеки до второ нареждане. Отменят се и колективните молитви в джамиите. В страната бяха потвърдени 12 нови заразени с коронавируса, с което общият им брой достигна 18 души. Това е рекордно покачване на инфектираните лица само за един ден в страната, която обяви първи случай миналата седмица.

Чехия въведе от понеделник общонационална карантина, която ще продължи до 24 март, съобщи премиерът Андрей Бабиш. Хората ще могат да излизат от домовете си единствено за работа, покупки и други необходими действия. В страната са потвърдени почти 300 случая.

Франция се подготвя да нареди частична блокада на гражданите като поредна мярка в борбата срещу епидемията. Правителството обмисля дали да нареди да се излиза навън само до хранителните магазини. В страната има над 5400 потвърдени случаи.

Извънредно положение беше въведено в Сърбия. “Сърбия от днес води война с невидим противник, вирус, нашата страна трябва да победи”, каза президентът Александър Вучич. “Ще забраним влизането в страната на всички други освен на сръбските граждани, както и поканените китайци.

Всички останали граждани (включително сръбските), дори да нямат симптоми, ще бъдат подложени на 14-дневна карантина или самоизолация – в противен случай – веднага до 3 години затвор. От огнищата на коронавирус, като Италия и Испания, самоизолацията трябва да е 28 дни”, предупреди сръбският президент. До момента в страната има 55 регистрирани заразени. Починали няма, но 2-ма души са в тежко състояние.

Армейски части са изпратени на границите на Сърбия и по улиците на Белград в рамките на извънредното положение. Премиерката Ана Бърнабич заяви, че ако хората продължат да пренебрегват нарежданията за самоизолация, правителството ще въведе полицейски час.

Косово също обяви извънредно положение.

Очаква се Румъния да предприеме същата стъпка. “Ще бъдат взети всички необходими мерки, но няма да видим танкове по улиците. Може да поставим таван на цените на някои продукти”, коментира премиерът Лудовик Орбан. Той имал контакт със заразено лице. Тестът на премиера е отрицателен, но съгласно закона ще остане в изолация в продължение на 14 дни. Броят на случаите на заразяване с коронавирус в Румъния надхвърли 150, след като в неделя бяха потвърдени още 16 случая. Властите призоваха румънските туристи в чужбина да се прибират бързо.

И арменските власти обявиха извънредно положение от 16 март до 16 април. Армения, която досега е потвърдила 30 случая на коронавирус, затвори границите си със съседните Грузия и Иран. По-рано страната наложи пълна карантина над четвъртия си по големина град Вагаршапат с население от около 46 000 души.

Километрични опашки се извиха пред кафенетата за канабис в Нидерландия, след като страната затвори всички училища, барове, ресторанти, сексклубове и кофишопове. Правителството обяви новите мерки, след като починалите от коронавируса в страната станаха 24, а случаите на КОВИД-19 се увеличиха до 1413.

Кипър съобщи, че затяга границите си, така че само хора с медицинско удостоверение, че не са болни, ще бъдат допускани в страната, а онези, които дойдат на острова, ще бъдат поставяни под задължителна карантина за две седмици. Кипър, който понастоящем има 33 регистрирани случая на заболяването, обяви още, че преустановява дейността на търговски обекти, нощни клубове, хотели, молове.

Същата мярка за 14 дневна карантина на всеки влизащ обяви и Норвегия. Освен това се въвежда временен граничен контрол в рамките на шенгенското пространство. На норвежците е забранено да живеят във вилите си, ако не са разположени в същия регион, където са регистрирани по местожителство. За груби нарушения на карантината се предвиждат санкции – до половин година лишаване от свобода или глоби. Към вчерашна дата броят на заразените с новия вирус в Норвегия надхвърли 1300. Починалите са трима.

Трима белгийски лекари са в тежко състояние, след като работили с болни от КОВИД-19. Те са на възраст около 40 години и засега животът им е в опасност. В медиите е отправен призив гражданите да занесат в най-близката болница поне част от предпазните маски, които са купили за себе си.

Тази сутрин правителството обяви готовност за разсрочване на плащанията на данъци, социални осигуровки и други вноски към федералния бюджет, както и да улесни изплащането на осигуровки за безработица на хората, които не могат или не трябва да отиват до работните си места.

Епидемията наложи на белгийците да останат по домовете си и те потърсиха начини да продължат да общуват. В социалните мрежи се появи идея всяка вечер от 18,30 ч близки, приятели и познати да се събират онлайн с чаша в ръка, за да пообщуват. Засега тези интернет седенки нямат общоприето име, но най-често са наричани “видео аперитив”. До днес броят на заболелите в страната е 1058 души.

Израел призова всички чуждестранни туристи, намиращи се в страната, да се приберат у дома. През изминалия уикенд в страната затвориха всички институции, свързани с културата, свободното време, както и детски градини и училища. Забранено е събирането на повече от 10 души в една стая. Премиерът Бенямин Нетаняху си направи тест за коронавируса, който се оказа отрицателен.

На премиера на Гърция Кириакос Мицотакис също бе направен тест за новия коронавирус, а резултатът е отрицателен.

В континентален Китай в неделя бяха потвърдени едва 16 нови случая, спрямо 20. С новите случаи общият им брой достигна 80 880. В пекинските ресторанти бе забранено на клиентите да седят един срещу друг. Заведенията трябва да проверяват и телесната температура на всеки, който влиза, да дезинфекцират масите, бравите, кранчетата и всички останали съоръжения, до които се докосват клиентите.

Източник: в.“24 часа“

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани