Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС под карантина – Блокът затвори външните си граници за 30 дни

[post-views]
Посланиците на ЕС одобриха осмия пакет санкции срещу Москва, включващ ценови таван за руския петрол

EUЕС с безпрецедентни мерки в борбата срещу разпространението на коронавируса. Лидерите на 27 членния блок решиха да затворят външните граници на съюза за граждани на трети  страни в период за 30 дни. Към мярката се присъединиха Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, като за сега ограниченията няма да важат за гражданите на Великобритания, която напусна ЕС и Ирландия, която не е част от Шенгенската зона.

Решението беше взето след тричасова видеоконферентна среща между лидерите на 27 членния блок, иницирана от предеседателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Шарл Мишел – председател на ЕС:

„За да ограничим разпространението на коронавируса в световен мащаб ние  се споразумяхме да подсилим външните си граници, като приложим координирани временни ограничения за маловажни пътувания в ЕС за период от 30 дни.

Шарл Мишел подчерта, че ЕС ще осигурява подкрепа в трети страни за репатрирането на европейски граждани обратно в общността, като за целта се предвиждат и организирането на съвместни чартерни полети. За да ограничат икономическите последици лидерите се съгласиха да оставят отворени границите си за потока от стоки и продукти, които  са изключително важни за нормалното функциониране на вътрешния европейски пазар.

Урсула фон цер Лайен – председател на ЕК:

„Изключително важно е да премахнем блокадите по вътрешните граници. Твърде много хора са заседнали на територията на ЕС. Има много задръствания, особено за камионите, които превозват стоки. Тези стоки трябва да се движат свободно, защото ние се нуждаем от тях за вътрешния ни пазар.“

Урсула фон дер Лайен посочи, че лидерите на ЕС са приели предложението на комисията по вътрешните граници да бъдат създадени специални пунктове, които да улеснят преминаването на ТИР-овете.

Безпрецедентната мярка беше взета на фона на влошаващата се ситуация около разпросртанението на короновируса, в частност драстичното увеличаване на смъртните случаи в засегнатите страни. Само в Италия заболяването е отнело живота на над 2500 души, като броят най-вероятно ще продължи да се увеличава независимо от въведените твърди превантивни мерки.

Подобна е ситуацията и Испания, която след Италия е втората най-засегната страна в ЕС. Пик на случаите се забелязва и във Франция и Германия.

Притеснителна остава и ситуацията с новите случаи на ковид-19 по света. САЩ офицално обявиха, че заболяването е засечено във всичките 50 щата на страната, като най-засегнатите са столицата Вашингтон и Ню Йорк.

Чувствително затягане на превантивни мерки се забелязва и в страните от Латинска Америка, където редица правителства започнаха да въвеждат извънредно положени или да затварят граници.

Според последните данни на СЗО броят на заразените по света е надхвърлил 175 хиляди, а смъртните случаи са над 7500.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани