Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Еволюцията при щамовете е убийствена за хората

[post-views]
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 25

koronavirusИмах едно гадже навремето, странна комбинация между балерина и телевизионен оператор. Изкарваше си хляба с камерата, а танцуваше за удоволствие от малка в казанлъшкото читалище. Оттам бяха сключили договор с Китай за шестмесечно турне. Когато се върна, тя ми показа запис от мегаполиса Шанхай. Най-много ме шокираха кадрите от пазара за храна. Там в пластмасови каси търговците продаваха едни черни буболечки, които много приличаха на хлебарки, но плуваха във вода, тънки като змиорки змийчета, също водоплаващи, имаше и гигантска костенурка в клетка – всичката стока жива, мърдаща. „За да се вижда, че е прясна”, каза тя. „Китайците друго месо освен прясно не купуват. А най-сигурното доказателство за това е живата стока. 
Коронавирусите се срещат най-често сред животните, но са познати случаи, при които еволюират и засягат и хората, както при тежък остър респираторен синдром (ТОРС), Близкоизточен дихателен синдром и четири други коронавируси, срещани при хората. Всичките шест могат да се предават от човек на човек. През 2002 г. в Китай се разразява епидемия от тежък остър респираторен синдром с първоизточник цибетска котка от животински пазар. Заразата стига до Канада и САЩ и взема над 700 жертви.
Десет години след началото на ТОРС свързаният с едногърбите камили коронавирус – „Близкоизточен дихателен синдром”, причинява повече от 750 смъртни случаи в 27 страни. Връзката между Уханската епидемия и пазара за морска храна и животни предполага вероятността за животински произход на вируса. 
През 1918-а, последната година от окопните боеве в Първата световна война, нещо друго започнало да поваля войниците.
Никой не знае със сигурност къде или кога се е появил испанският грип. Като неутрална държава в Испания нямало военновременна цензура и грипът вероятно е получил фалшивото си родословие от новинарските репортажи за епидемиите там през май 1918 г. Всъщност болестта вече се разпространявала от двете страни на европейския фронт, покосявайки цели дивизии през пролетта и началото на лятото. После сякаш затихнала. Но към края на лятото испанският грип се завърнал и този път вирулентността му била несъмнена. Болните падали на легло с треска, силно главоболие и болки в ставите. Много от тях били младежи – именно групата, която обикновено устоява на грипа. Около 5% от жер-твите починали, някои само за 2–3 дни, като лицата им ставали ужасяващо лила¬ви, докато се задушавали до смърт. Лекарите, които отваряли гръдния кош на починалите, били потресени: дробовете, обикновено леки и еластични, били тежки като напоени с вода сюнгери, пълни с кървава течност.
След като минал като светкавица през претъпканите военни лагери и кораби в Европа и САЩ, грипът съблякъл униформата и нападнал пристанищата и индустриалните градове. Той се разпространил до най-далечните кътчета на планетата, от Южния Пасифик до Арктика. Всички жители на Земята вдишали вируса и половината от тях се разболели. Починали над 50 млн. души – поне три пъти повече, отколкото във войната. 
Няма един-единствен ген или протеин, който да е очевидният виновник. Но сравняването на кода от 1918 г. с тези на грипните вируси, които създават малък хаос всяка зима, потвърдило отдавнашните подозрения – вирусът на испан¬ския грип току-що се е бил прехвърлил върху хората от птиците, оставяйки жертвите си с много слаб имунитет към тази нова заплаха. Скорошна публикация, анализираща щама на грипа от 1918 г., показва, че това е бил птичи вирус.
Една от причините човек да се преборва с грипа след няколкодневен дискомфорт е, че имунната му система го познава отпреди и знае как да реагира. Тазгодишният бацил няма да е точно копие на миналогодишния, защото вирусът непрестанно му¬тира. Но ще е достатъчно подобен нему, за да може тялото почти всеки път да овладява положението.
Откъде идват грипните вируси?
От дивите водоплаващи птици по света, патиците, пернати¬те, обитаващи крайбрежията. Във фермите и дворовете на Югоизточна Азия птици, прасета и хора живеят в тясна близост. Това е предпоставка за проблеми, защото прасетата могат да прихващат грипни вируси и от птиците, и от хората, а после да действат като „смесителни съдове“ за опасни нови щамове. Пазарите за живи птици ускоряват разпространението на вируса. Грипните вируси носят генетичната си информация в 8 отделни сегмента РНК, лес¬но е различните подтипове да обменят гени, ако се случи да се срещнат. Резултатът – поколение с нови способности.
Пренареждането обяснява двете по-малки грипни пандемии през XX в. – от 1957 и 1968 г. През всяка от тези години се появявал нов грипен подтип, комбиниращ гени от човешкия вирус, който при чинявал леки епидемии през предишните години, както и нови гени от птичи вирус. Новите пандемични вируси обиколили света и убили около 2 млн. души.
Сигурно е, че един ден новата грипна пандемия от коронавирус в даден момент ще премине. И тогава щамът убиец, опитомен от имунните ни системи и изминалото време, ще стане част от досадните ежегодни грипове. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани