Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Окончателно: Северна Македония и Албания започват преговори за членство с ЕС

[post-views]
Блокади в Северна Македония заради протести срещу френското предложение

makedonia

Министрите на външните работи и на европейските въпроси на държавите-членки на ЕС решиха днес да започнат преговори за членство със Северна Македония и Албания, в светлината на постигнатия напредък от двете страни и препоръката, съдържаща се в междинните доклади на ЕС за двете държави  Решението ще бъде формализирано утре, тъй като министрите от Съвета „Общи въпроси“ заседаваха с видеоконферентна връзка.
От все сърце поздравявам двете държави. Това  решение изпраща силен сигнал към Западните Балкани: Вашето бъдеще е в ЕС“, се казва в съобщението. 
 Решението на Европейския съюз за начало на преговорите за членство със Северна Македония е признание за успехите на страната, заяви министър-председателят Оливер Спасовски. 
В своята страница във Фейсбук министър-председателят на Албания Еди Рама съобщи че е взето решение за начало на преговорите за членство в ЕС. 
„Ще успеем!“, написа той. 
Лидерът на опозиционната Демократическа партия Люлзим Баша приветства днешното решение и подчерта: „сега всичко е в наши ръце“. 

  България включи в заключенията текст, който акцентира върху важността от постигане на осезаеми резултати и добросъвестно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, като част от процеса на присъединяване, съобщиха от Министерството на външните работи. Също в изпълнение на Рамковата позиция бе формулирано изискване за отбелязване на осезаем напредък в защитата на правата на българското национално малцинство в Албания преди следващата важна стъпка в преговорния процес – провеждането на първа Междуправителствена конференция.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани