Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пик на смъртните случаи в САЩ, растат жертвите и в Европа

[post-views]
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 25

koronavirusДрастичен ръст на новите случаи с Ковид-19 в САЩ. Само за последното денонощие броят на заразените скочи на 77 хиляди души. От тях над 1000 са с фатален край. Подобна е ситуацията и  в Европа. Докато власите в Италия се опасяват, че епидемията може да се засегне тежко и южните части на страна, то в Испания отбеляза нов рекорден пик на смъртните случаи. Според последните данни общия броя за заразените много скоро може да достигне до половин милион /Тук може да си сложиш точни данни.
Кризата около Ковид-19 вече се усеща на няколко нива в САЩ. Освен ръст на новите случаи със заболяването, в страната  беше отчетен безпрецедентен ръст на безработицата. Според данните само за един ден 3 милиона и 300 хиляди души са се записали в бюрото  по труда да получават помощи.
В опит да ограничи последиците за икономика Конгресът на страната гласува финансова помощ от 2 трилиона долара. Средствата предвижда да се отпускат по 1200 долара на повече пълнолетни граждани, както и помощи за малкия бизнес. 
На този етап най-засегнат град Ню Йорк, където е концентрацията на повечето случаи. Расте и списъка със щати,  в които се налагат блокади, независимо от желанието на президентът Доналд Тръмп те да бъдат отменени  малко преди великденските празници.
За сега Европа остава основния епицентър на заболяването. За пореден ден Испания оглави черната класация по брой смътните случаи от засегнатите страни на континента.
За последните 24 часа в страната бяха регистрираните над 650 смъртни случаи.  В опит да ограничат разпространението на болестта, властите вече увеличиха извънредното положение до 12 април.
И докато в Италия тенденцията новите случаи със заразени да спадат в най-засегнатите северни части на страната, то власите се опасяват, че епидемията може много скоро да засегне и южните части на страната, където здравната система е по-слабо развита. Ръст на смъртните случаи отчетоха в Германия, Франция и Великобритания.
Междувременно Русия продължава да затяга превантивните си мерки срещу Ковид -19. Ден след като президентът Путин отмени референдума за конституцията на 22 април и обяви за неработна следващата седмица, Москва реши да затвори и въздушните си граница. Повечето обществените места, като паркове, културни центове и  заведенията също ще бъдат затворени.
Междувременно СЗО поднови призива си към световните правителства да координират действията си  в борбата срещу коронавируса, защото превантивните мерки са временно решение на проблема.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани