Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски самолет се разби в Черно море

[post-views]
Руски изтребители разиграха отблъскване на въздушна атака в Балтийско море

su-27

Продължава издирването на пилота на руския изтребител Су-27, който в сряда вечерта се разби над Черно море, съобщиха от Министерството на отбраната в Москва. Търсенето се провежда в три морски района, а в операцията участват военни кораби на руския Черноморски флот и на граничарите от Федералната служба за сигурност, както и граждански плавателни съдове. Тече и разследване на причините за инцидента.
Спасителната операция се осъществява на обща площ от 350 квадратни морски мили. В нея участват 11 плавателни съда и се очаква да се включат още най-малко 5 други. Четири хеликоптера и дронове осигуряват непрекъснато наблюдение в района и осъществяват въздушно-разузнавателна дейност, заявиха от руското министерство на отбраната.
Малко след 20 ч. в сряда изтребител Су-27 на Руските ВВС изчезна от радарите при планов полет над Черно море, на около 50 километра от кримското пристанище Феодосия. Минути по-късно спасителните служби получиха сигнал от авариен маяк, идващ от същия регион. На място веднага бяха изпратени издирвателни екипи, сред които кораби, самолет Ан-26 и хеликопрер Ми-8.
Информацията за местонахождението на самолета, получена след локалиризиране на аварийния сигнал, не се е потвърдила и това е наложило разширяването на зоната, заявиха от военното ведомство в Москва. Търсенето е сериозно затруднено от сложните метеорологични условия, но от командването на бойната авиация твърдят, че пилотът е добре екипиран и може да оцелее, дори да се наложи да прекара нощта в ледената морска вода.
Междувременно се появи информация, че това не е единствената авиокатастрофа в състава на Руските ВВС през последното денонощие. Местните медии съобщават, че малко преди черноморския инцидент учебен боен самолет Л-39 се е разбил в Краснодарския край, като пилотът – курсант от местното висше военно авиационно училище, е загинал.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани