Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Фейсбук по време на коронавирус

[post-views]
Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 25

koronavirusОткакто вирусът ни запря по къщята във Фейсбук шестват пет групи потребители: непукисти, алармисти, ентусиасти, интелектуалци и конспиролози. Непукистите наричат коронавируса обикновен грип и напомнят, че все някога всички ще умрем, така че няма защо да се кахърим. От техните постове можем да научим с колко ракии на ден можем да отпъдим вируса. А също и как хората са мрели като мухи по време на „испанския грип“ през 1918-20 г. В сравнение с този мор днешната зараза е слаба ракия. 
Най-пъстра е групата на алармистите. Повечето от тях се боят от вируса и призовават за строги санитарни мерки по китайски модел. Те се възмущават от безотговорните си съграждани, щъкащи по улици и паркове. За подсилване на ефекта пускат по някоя снимка, видео или сърцераздирателен разказ от италианска болница. 
Втора група алармисти са загрижени за икономиката. Те смятат, че се задава такава икономическа криза, която ще ни накара да съжаляваме, че не сме умрели овреме от коронавируса. За години напред ще останем без пари за сьомга и аспержи. Как да избегнем този апокалипсис? Тук бизнес алармистите се разделят на две групи – едните настояват за отмяна на ограниченията върху стопанските дейности, а другите виждат спасението в държавната подкрепа за фирмите. Има и по-малоброен кръжец алармисти, които смятат, че вируса и безпаричието ще ги преборим, но междувременно ще психясаме от затварянето вкъщи. 
Ентусиастите са малко. Те ни припомнят втръсналото клише, че на китайски криза се пише с два йероглифа и единият от тях означавал възможност. Не знам дали е така, зле съм с китайския, но имам 3-4 души от Фейсбук листата, които постоянно пускат линкове към статии и видеа как да правим упражнения вкъщи, докато фитнесите са затворени. 
Най ми е на сърце четвъртата група – на интелектуалците, поне две трети от Фейсбук листата ми се състои от разни дълбоки мислители с докторски степени. Те умуват върху природата на коронавируса, четат купища медицински статии, описват сложни математически модели на разпространението на заразата и описват геополитическите промени, които ни чакат в пост-коронавирусния свят. 
Най-китна е последната група разбирачи на заразата – тази на конспиролозите. От тях научаваме какви гадинки се продават по китайските пазари, как Бил Гейтс финансирал лаборатории за развъждане на вируси, как сегашната пандемия се дължи на 5G технологиите и как накрая няма начин Путин да не излезе победител. Ако сте се разпознали в някои от тези типажи – честито!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани