Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И олимпиадата ще бъде след година

[post-views]
И олимпиадата ще бъде след година

Tokyo2020И състезания под флага с преплетените пет кръга няма да има. Само 48 часа след като МОК обяви, че ще вземе окончателно решение за Олимпийските игри в Токио в рамките на следващите четирите седмици, стана ясно, че най-големия спортен форум на планетата се отлага за 2021 година. Тази промяна стана факт, след като японският премиер Шинцо Абе официално поиска от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах едногодишно отлагане на Игрите заради глобалната пандемия от коронавирус. 
„Предложих на президента Бах да обмисли отлагане с около една година, за да направим възможно спортистите да участват в най-доброто си състояние и събитието да се проведе в безопасност за зрителите. Той се съгласи на 100%“, заяви Абе.
Новата дата все още не е официално потвърдена от нито един член на МОК. Едногодишното отлагане важи и за Параолимпийските игри. През последните дни различни спортни федерации и национални олимпийски комитети поискаха отлагането на Токио 2020 заради пандемията от COVID-19 и невъзможността спортистите да се подготвят адекватно.
THOMAS BACH 6Представители на МОК обявиха, че огънят остава да гори на японска земя като знак на признателност към усилията, които полягат домакините. Независимо, че ще бъде след година олимпиадата ще продължи да се нарича със сегашното си наименование – Токио 2020.

Футболни разпри без футбол

IOCH4251Футбол не се играе у нас вече доста време и не е ясно, колко дълго ще продължи това. Футболните хора обаче продължиха тенденцията да раждат скандали дори там, където ги няма. И затова те проспаха четвърт от златния футболен век.
Миналата седмица по инициатива на „Арда“ се появи декларация за прекратяването на първенството и връщане през следващата година на формат с 16 отбора в елита. Очевидно е, че ако продължи дълго кризата с коронавируса един от най – засегнатите сектори ще бъде спортът, а футболът направо ще бъде пометен. И вместо да се обединят едни от клубовете скочиха на държавата да им дава пари, а други намекнаха за деликатна (към този момент) абдикация. В началото на седмицата бе проведена нарочна среща между заинтересованите страни, след която от професионалната лига обявиха следното: „В Националната футболна база „Бояна“ се проведе съвещание на работната група, формирана на 13 март 2020 г. от БФС, БПФЛ, АФЛ и АБФ, във връзка с временното преустановяване на футболните първенства в Република България до 13 април 2020 г. Експертната група е в постоянен контакт с представителите на държавните органи и с Националния оперативен щаб, като всички решения и последващи действия, касаещи професионалния футбол, ще бъдат съобразени със срока на обявеното извънредно положение на територията на страната, както и с препоръките на УЕФА.
Представяме за обсъждане на всички клубове от Първа лига, сезон 2019/2020 г. следните варианти за завършване на първенството:
начало 1 май 2020 г. – край 27 юни 2020 г. – изиграване на оставащите 12 кръга, полуфиналите и финала на турнира за Купата на България
начало 23/24 май или юни 2020 г. – изиграване на мачовете от 25 и 26 кръг на Първа лига, което да определи крайно класиране за сезон 2019/2020 г.; изиграване на мачовете от турнира за Купата на България – полуфинали и финал
при съкратен вариант на завършване на първенството БФС и БПФЛ ще изработят допълнително регламент за еfbet Лига и Втора лига, съобразен с действащата Наредба за първенствата и турнирите в системата на БФС.
Представителите на БФС поеха ангажимент да поискат информация от УЕФА по следните възможни казуси: ще предприеме ли УЕФА вариант за нова промяна на своя календар, ката първенствата на Стария континент да бъдат доиграни до 31 юли или 31 август 2020 г.; ще запази ли УЕФА датите 1-9 юни за националните отбори и изиграването на баражите за ЕВРО 2021, на този етап мачът България – Унгария е насрочен за 4 юни 2020 г.
БПФЛ пое ангажимент да се допита до всички клубове от Първа лига и да получи тяхното становище. Календарът на първенството във Втора лига ще бъде обвързан с този на efbet Лига, като при нужда ще се изработи съкратен вариант за завършване на първенството през месец юни 2020 г.
Наясно сме, че всеки има интерес час по-скоро да се намери решение, като не трябва да забравяме, че зависим от тежката реалност – разпространението на COVID-19 вируса и обявената пандемия. Като разумни хора не изключваме и възможността футболни мачове да не могат да се играят за дълъг период на Стария континент. На този етап обаче, преди да има евентуално промяна, указанието на УЕФА е – България да представи на 28 юни 2020 г. крайно класиране в първенството за сезон 2019/2020 г. и да определи участниците в турнирите на УЕФА.“
Въпреки това съобщение клубове като „Ботев“ Враца обявиха, че искат прекратяване на шампионата и нов шампионат след август с 16 тима.
Разбира се похвално е, че част от футболистите в някои от водещите отбори решиха сами да си намалят заплатите, но да се надяват кризисната ситуация да не продължи дълго.
В крайна сметка обаче всичко ще се реши от хората на генерал Мутафчийски.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани