Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Неизбежното се случи – първи смъртен случай на Ковид-19 в Сирия

[post-views]
643 са новите случаи на коронавирус

KORONAVIRUSСирия регистрира първият смъртен случай на Ковид-19.  Макар и официално броят на заразените да държи засега ниски нива, има голяма опасност заболяването много скоро да обхване цялата страна. Според ООН това ще задълбочи хуманитарната криза, заради продължаващата от близо 10 години гражданска война.

По данни на сирийското министерство на здравеопазването жертвата е жена, която по спешност е била приета за лечение в болница, а впоследствие е било установено, че е заразена с COVID-19. По официална информация на режимът в Дамаск заразените в страната вече са девет. Медици обаче са на мнение, че техният брой е значително по-голям.

Въпреки че властите отричат да покриват информация, те наложиха драконовски мерки срещу заразата, сред които и пълна карантина, за която следят нощни патрули.

В страната са затворени всички учебни заведения, джамии и повечето държавни служби. Спрян е и общественият транспорт.

Според Организацията на обединените нации страната е изложена на висок риск да се превърне в следващото голямо огнище на COVID-19 поради крехката си здравна система, опустошена от деветгодишна война, и липса на необходимото оборудване за диагностициране на вируса.

Най-висок е риска за хората в пренаселените бежански лагери, където санитарните условия са далече под допустимия минимум.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани