Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

До 13 май! Удължават извънредното положение

[post-views]
Отменя се карантината в Банско

Bansko_blokadaМинистерският съвет реши да предложи на Народното събрание да удължи извънредното положение с един месец до 13 май. То бе прието на 13 март с продължителност от един месец. “Измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани”, мотивира се правителството.
До четвъртък сутринта има 37 новозаразени с коронавирус от общо изследвани 566 души, 27 са общо настанени в болници като вече има случай и от област Видин, обяви вчера ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Общо заразените в страната вече са 457.
25 са вече излекуваните, а починалите вече са 10 като сред тях е и мъж на 40 г., който е бил настанен в „Пирогов“, но е получил белодробна емболия. Общо до вчера 167 заразени са в болници.
По света заразените са над 930 хиляди, починалите са почти 50 хиляди, а оздравелите доближават 200 хиляди. 
Продължават ограниченията за придвижване извън градовете, забраната за разходка в парковете, както и за струпване на повече хора на едно място.
Продължава тестването на депутатите, от взетите до момента 184 проби, само две са „съмнителни” и отново ще бъдат взети. Продължават и тестовете на служители на Народното събрание.
От въвеждането на извънредното положение в България до края на март в страната са влезли 142 093 българи, съобщи директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков. Почти същият е и броят на напусналите страната българи, но повечето от тях са пътували преди да се въведат ограниченията за пътуванията.
Държавната агенция за закрила на детето обнови мерките за контрол за спазване на правата на детето и започва дистанционни онлайн проверки. Това засяга проверките във всички училища, детски градини и ясли, центрове за подкрепа за личностно развитие, лечебни заведения, дирекции „Социално подпомагане“ и всички доставчици на социални услуги за деца, съобщи ведомството.
Само в пет области в страната няма доказани случаи на коронавирус.
Очаква се от 14 май да се възстановяват учебните занятия в училищата. Това е единственият реалистичен сценарий, по който се работи, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет. При това положение се предвижда с 4 до 10 дни да се изместят изпитите от националното оценяване и матурите. Така матурите, планирани за 20 и 22 май ще се преместят на 30 май и 1 юни. Вузовете са изразили готовност също да преместят кампаниите си със 7-8 дни. За 7 клас се предвижда матурите да се преместят на 13 и 15 юни.
Декларациите, които пътните полицаи събират от гражданите, които преминават през контролно-пропускателните пунктове (КПП) около областните центрове, трябва да бъдат унищожени след приключване на наложената на 20 март мярка за ограничаване на движението. 
Близо 800 са издадените актове в цялата страна на хора, които се разхождат в паркове и градини след наложената от здравния министър забрана на 20 март. Глобите са на стойност 5 хил. лв., което означава, че до момента са наложени санкции за близо 4 млн. лева, съобщава БНР.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани