Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пожарът край Чернобил се разраства – радиацията рязко се покачи, после се върна в нормата

[post-views]

chernobil_ukrainaПлощта на пожара в Чернобилската забранена зона се разширява, съобщиха украинските власти. И все пак, уверяват от Киев, след първоначалното покачване радиационният фон вече е стабилизиран и нивата на лъчение не превишават указаните в нормата.
Площта, обхваната от пламъците край Чернобил, се е увеличила с 20 до 25% над първоначалните 100 хектара горски парцели, съобщиха от Украинската държавна служба по извънредните ситуация.
Пожарът избухна още в събота сутринта в забранената зона край едноименната атомна електроцентрала, на около 100 км. северно от Киев. Местните служби бяха вдигнати по тревога, след като в неделя Държавната екоинспекция съобщи, че радиацията в района рязко се е повишила и надхвърля нормата 16 пъти.
Повече от 48 часа над 140 пожарникари продължават с опитите да потушат най-малко две активни огнища. В борбата срещу стихията се включи и авиацията, с вертолети Ми-8 и самолети Ан-32П. Над пламналата гора са хвърлени десетки тонове вода и радиационният фон постепенно се е нормализирал, увериха украинските власти. 
Причината за пожара все още не е уточнена, но по всяка вероятност става дума за човешка небрежност.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани