Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обстрел срещу американската база Баграм в Афганистан – джихадистите от ИДИЛ поеха отговорност за нападението

[post-views]
Обстрел срещу американската база Баграм в Афганистан – джихадистите от ИДИЛ поеха отговорност за нападението

Operation Enduring FreedomМощен ракетен обстрел срещу най-голямата американска военна база в Афганистан. Отговорност за атаката пое терористичната групировка „Ислямска държава“. Най-малко 5 ракети са изстреляни срещу авиобаза Баграм край Кабул. Няма пострадали при нападението, обявиха от мисията на НАТО в страната. 
Ръководената от САЩ мисия на НАТО в Афганистан – „Решителна подкрепа“ потвърди за извършено в ранните часове на деня нападение срещу военновъздушната база Баграм в северната провинция Парван.
По първоначални данни ракетите са изстреляни от паркиран автомобил, който е унищожен след нападението, съобщиха от Министерството на вътрешните работи в Кабул. Два от снарядите са улучили жилищната зона на базата, а други три са паднали на летището, уточни губернаторът на окръг Баграм. Органите на реда вече разследват атаката. Отговорност за нея поеха джихадистите от ИДИЛ, след като по-рано талибаните отрекоха да имат отношение към случая. Двете групировки продължават да воюват помежду си. 
Нападението идва в особено деликатен момент, коментират анализатори, когато правителството в Кабул започна поетапно освобождаване на арестувани бойци от редиците на талибаните, а част от тях трябваше да бъдат пуснати именно в района на базата.
Припомняме, че в края на февруари Вашингтон се договори с бунтовниците в Афганистан да намали състава на военния контингент в страната в замяна на насрещни гаранции за сигурността. В споразумението беше предвидена и размяна на затворници между талибаните и Афганистанските сили за сигурност, като членове на ИДИЛ не влязоха в сделката.

Най-ново

Единична публикация

Избрани