Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

COVID-19 не щади и военните

[post-views]
COVID-19 не щади и военните

Вирусът плъзна на американски и френски самолетоносачи.

imageПандемията COVID-19 доминира тотално в международните новини и през тази седмица. Ситуацията в Италия и Испания изглежда вече е овладяна, сега най-тревожно е положението в няколко други големи държави – Турция, САЩ, Великобритания, Франция. В САЩ два поредни дни броят на починалите от COVID-19 доближаваше 2000 души. Цял свят следи с тревога личната битка с коронавируса на британския премиер Борис Джонсън, който в началота на седмицата бе преместен в отделение за интензивно лечение. 
Коронавирусът не подминава и военните в различни части на света. През тази седмица стана ясно, че около 40 моряци на борда на френския атомен самолетоносач „Шарл де Гол“ отскоро проявяват симптоми, съвместими с COVID-19, и са обект на „засилено медицинско наблюдение“. Френското военно министерство изпрати екип от лекари на борда на намиращият се в Атлантическия океан самолетоносач. Моряците със симптоми са изолирани и не се наблюдава влошаване на състоянието им, посочва министерството.
Въоръжените сили не уточниха броя на заразените или на тези със съмнения за зараза. Но според данни, съобщени от министърката на отбраната в края на миналата седмица, са били установени около 600 случая (на цивилни и военни).
Министърът на въоръжените сили многократно посочи, че епидемията не пречи на военните да изпълняват мисиите си. Тя изтъкна, че самолетоносачът „Шарл де Гол“ е с пълен капацитет и би могъл да продължи мисията си. Самолетоносачът е много добре оборудван за полагане на медицински грижи и наблюдение на болни. Медицинският екип се състои от двадесетина души – лекари, медицински сестри, хирурзи. Той разполага с болнична стая с 12 легла, респиратори, скенер, както и с помещение за изолация със сто места. В момента екипажът е от 1760 моряци (мъже и жени), на борда има 20 бойни самолети „Рафал“ и два разузнавателни самолета „Хокай“.
Междувременно изпълняващият функциите на министър на военноморските сили на САЩ Томас Модли подаде оставка след скандала заради случаите на коронавирус на самолетоносача „Теодор Рузвелт“. Тя бе приета от шефа на Пентагона Марк Еспър. Преди няколко дни Модли уволни капитана на самолетоносача Брет Крозие и се изказа много остро за него, с което предизвика множество критики в американските медии. Капитанът се е заразил с коронавирус. Той настояваше да се евакуира от кораба целият екипаж, след като беше установено, че на борда има зараза. „Не сме на война. Моряците не трябва да умират“, написа той в имейл, откъси от който бяха публикувани в пресата. Томас Модли от своя страна обвини капитана, че писмото е станало публично достояние. По думите му, капитанът е предизвикал излишна „паника“ и е „демонстрирал много слаба способност да оцени ситуацията“ в разгара на кризата.
В съседна Сърбия, която е много по-тежко засегната от пандемията от България, президентът Александър Вучич обяви, че има заразени 58 войници, двама от които са в тежко състояние. В болница с диагноза COVID-19 е синът на самия президент. Няколко десетки членове на Първа бригада на сръбската армия, ангажирани за приемането на идващите от чужбина сърби, са заразени с коронавирус. Вучич съобщи, че е заразен цял гарнизон, но ситуацията в Сърбия би била много по-тежка, ако тези военни не бяха организирали карантината в Морович и Палич. „Става въпрос за десетки военни, не за отделни хора. Ясно е пред какво са били изправени. Те поеха тежък удар. Благодаря им и се надявам всички да оздравеят“, каза Вучич. Той не уточни за кой гарнизон става дума, но според информации в социалните мрежи това е гарнизона в Бачка Топола.
В Русия повечето компании спряха работа и президентът Путин обяви, че всички служители трябва да бъдат в платен отпуск до края на април. Въпреки това в ход е подгтовката за традиционния Парад на победата на 9 май, който тази ще е юбилеен. Президентският говорител Дмитрий Песков обаче заяви, че ветераните няма да присъстват на парада на Червения площад, за да се предпази тяхното здраве от коронавирусната зараза.

ЕС може да изтегли служители от мисиите си.

ЕС може да изтегли част от служителите в общите цивилни и военни мисии в областта на сигурността и отбраната заради коронавируса. Това съобщи върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Той говори след видеоконференция с участието на министрите на отбраната от страните членки. ЕС е разгърнал 17 подобни мисии зад граница, изтъкна Борел. Засега там няма болни сред европейските служители. На мисиите е наложена карантина и се изпълняват задачи само в лагерите.
Оставането на служителите на място е важно, смята Борел. Причината е, че държавите, където са изпратени, са били уязвими още преди пандемията. Възможно е европейските пратеници да съдействат на местните власти в овладяването на заразата.
Жозеп Борел бе категоричен, че здравето на служителите днес е първостепенна задача. Обмисля се създаването на звено към Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) под военно командване, чрез което да се обменят данни и опит, свързани с противодействието на епидемията. Задачите обаче няма да се препокриват с дейността на НАТО.
Европейските въоръжени сили осигуряват помощ на държавите от ЕС в борбата с разпространението на заразата, каза още дипломат номер 1 на Съюза. Военни средства са използвани за пренасяне на оборудване, превоз на болни, осигуряване на лекари, в подкрепа на полицията и за изграждане на полеви болници.
Борел повтори думите си от 3 април, че ЕС обсъжда възможността санкциите, въведени за нарушаване на международното право, да не бъдат пречка пред осигуряването на хуманитарна помощ. Засега много компании се опасяват да участват в хуманитарни доставки към страни, срещу които са наложени санкции, защото се опасяват, че ще бъдат възприети като нарушители.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани