Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Титан на авиацията

[post-views]
Титан на авиацията

DSC01613Велик българин, който със своите измерения надскача границите на страната ни, казва за летеца о.з. генералът Константин Попов.

На 17 март бе отбелязан празникът на 3-а авиационна база, тъй като тя е наследник на 19-и изтребителен полк, сформиран на 17 март 1951 г. А първи командир на полка е капитан Симеон Стефанов Симеонов, станал по-късно генерал-полковник и командващ ПВО и ВВС.
Роден е преди 95 години, на 9 април 1925 г., в с. Шейново –  Казанлъшко. Завършил е летателната школа в Казанлък през 1946 г., НВВУ „Георги Бенковски” през 1947 г. и  Военна академия „Георги Ст. Раковски” през 1957 г. Преминал е през всички командни длъжности в авиацията. Бил е младши пилот, старши пилот, командир на звено, командир на ескадрила, командир на 19-и изтребителен полк, командир на 10-а  изтребителна авиационна дивизия, командир на корпус ПВО, командир на 10-и Смесен авиационен корпус, заместник-командващ на ПВО и ВВС по авиацията, командващ ПВО и ВВС. 
Извървял е пътя от курсант до генерал-полковник. Летял е на 10 типа витлови и на 12 типа реактивни самолети, като последен е МиГ-21. Заслужил летец на Република България № 2, след генерал Захари Захариев. Автор е на книгата „Закалени криле”. Почива на 24 май 1975 г. Награден е посмъртно с орден за военни заслуги – І степен.
Ето какво пише за прославения летец полковникът от запаса Иван Петков в излязлата му наскоро книга „Феноменът Българска авиация”: „За генерал Симеонов общото мнение на българската авиационна общност е, че той е новатор в летенето и командната дейност, за него личният пример бе правило с който увличаше, обаятелен командир, заразителен общественик, обичащ и обичан авиационен командир. Той заема блестящо място в българската авиационна история и в сърцата на всички, които са имали щастието да работят с него.”
На 36 години става генерал, а на 48 години оглавява бойната авиация. Определят го за титан на авиацията, защото под неговото командване тя получава най-голямата си слава и развитие. Под грижите и ръководството на генерал Симеонов израстват много млади летци и командири. Той е организирал усвояването на полетите и бойното използване на самолета денем и нощем, в прости и сложни метеорологични условия. 

IMG7639Пръв във всички нови задачи на авиацията. Пръв става летец – втори клас, а след това, заедно с още седмина, завоюва и първи клас. Изпълнил е първия полет на реактивен самолет нощем. Първи от българските пилоти е кандидат на военните науки. Повишава качеството на бойното използване на авиацията. Задачите по въздушното разузнаване, стрелба и бомбомятане по земни цели, прехват и стрелба по въздушни цели стават все по-сложни и на по-нови самолети. Усвоени са и полетите над море, както и парашутните скокове над морската ни акватория.
Натренирани са щабовете и авиационните части по организирането на взаимодействието между родовете войски, авиацията и Сухопътните войски, и ВМС. Решена е една много сложна задача за цялата авиация – полетите на пределно малки височини и нанасяне на удари по земни и морски цели. 
С големи неприятности е организирана и изпълнена задачата по стрелба над Черно море. От МиГ-21 са използвали ракети въздух-въздух срещу остарелите самолети МиГ-15, като летците им предварително са катапултирали…
„Генерал-полковник Симеонов е летец от голяма величина Този човек нямаше страх. Той винаги излиташе пръв, умен, душа на всяко ново и добро дело, водеща личност, хладнокръвна в живота и небето, насочваше, обединяваше.” Това е колективният портрет на генерал-полковник Симеон Симеонов, направен от приятелите му първокласни български летци, и записан в книгата на Стефан Стефанов „Защо да загиваш?”
DSC01609Преди 5 години в района на авиобаза „Граф Игнатиево” бе открит паметник на генерал-полковник Симеон Симеонов.
Тогава спомени за него разказаха племенникът му генерал от запаса Симеон Симеонов – бивш началник на отбраната, сега – народен представител, и генерал-лейтенант от запаса Желязко Желязков, бивш заместник-командващ  на ПВО и ВВС, с 5300 летателни часа, починал през 2017 г. А генералът от запаса Константин Попов, сега – народен представител и председател на парламентарната Комисия по отбрана, го определи като велик българин, който със своите измерения надскача границите на страната ни, като фантастичен командир, който с личния си пример е водил хората след себе си и винаги се е грижил за тях с уважение и респект. 

Ето някои от любимите фрази на генерал-полковник Симеон Симеонов:

 Единственото правило е, че нямам правило.
 Не вярвайте на светците, обичайте грешниците.
 Дайте да помогнем на талантливите, бездарниците сами ще се оправят.
 Забравете омразата, живейте достойно.
 Животът е един промеждутък от време и трябва да се изживее както трябва.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани