Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десети ден гори пожарът край Чернобил – властите задържаха предполагаемия подпалвач

[post-views]
Заради пожар: Нивото на радиация край Чернобил се повиши

chernobilВече десети ден гори мащабният пожар в зоната край украинската атомна електроцентрала Чернобил. Стотици пожарникари продължават се борят със стихията. Основната версия на властите остава палеж, а предполагаемият извършител вече е задържан .
Само за последното денонощие огнеборци са хвърлили 400 тона вода върху горския пожар край Чернобил. Въпреки усилията обаче стихията остава неуправляема и повече от седмица разпространението на огъня не може да бъде спряно. Гори обща площ над 3 500 хектара на територията на 3 лесничейства, сочат последните данни на украинските власти. В гасенето участват близо 400 души с 88 единици техника, включително 3 самолета Ан 32П и 3 хеликоптера.
От Киев уверяват, че след първоначалното временно повишение, нивото на радиацията в забранената зона край Чернобил остава в норма. И все пак, предупреждават експерти, пламъците може да влязат в контакт с радиоактивната пепел в района и да разнесат радиоактивен дим, който без проблем ще достигне намиращата се на стотина километра столица.
Припомняме, че пожарът избухна на 4 април. Разследването на случая продължава, като основната версия на полицията е палеж, предизвикан от човешка небрежност. Образувано е наказателно производство. Като основен заподозрян е задържан 27-годишен мъж – жител на село, недалеч от Киев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани