Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Плаха надежда в Европа: Китай се опасява за нова вълна на от Ковид-19

[post-views]
Още осем починали и над 390 000 с „повишена температура“ в Северна Корея

koronavirusНад 1,8 милиона станаха случаите с Ковид-19 по света, според данни на американския университет „Джонс Хопкинс“. На фона на високата смъртност в Европа ситуацията започна да се нормализира, след като Испания започна да разхлабва превантивните мерки. В същото време Китай регистрира нов ръст на случаите със заразените. Властите в страната не крият опасенията си от опасност за нова вълна на заболяването.

За последните 24 часа в Китай бяха регистрирани нови 108 случая, от тях два са с фатален край, като за 90 процента от тях става въпрос за хора, които са се върнали от чужбина.
Това е най-големия ръст на новозаразени за последните шест седмици, което повдига опасенията, че страната има голяма вероятност да се изправи пред нова епидемия.
Според официалната информация близо половината от внесете случаи на заболяването в страната са хора пристигнали от Русия. Това принуди властите да увелича контрола по граничните градове, както и допълнително затягане на мерките по руско-китайската граница.
В същото време в Европа се появи нова плаха надежда, че пандемията е достигнала своя пик.
Италия за четвърти ден отчете спад на новите смъртни случаи. Подобна е тенденцията и във Франция, където продължават да намаляват случаите на хора, които се нуждаят от интензивно лечение в болниците. Германия също отчита спад при броят на новите случаи с коронавируса.
С нормализиране на ситуацията и в Испания, страната стана първата държава в Европа, която започна да отслабва превантивните мерки. От днес властите позволиха на работници от два ключови отрасъла- като  производството и строителството да подновят работа. Правителството обяви, че ще осигури близо 10 милиона маски за хората, които трябва да използват градския транспорт.
Дания също планира тази седмица да отвори училищата и детските градини, като подобни планове има и власите в Норвегия. Германското правителство също започна дискусии за втората фаза от извънредното положение, а именно как да се поднови нормалното функциониране на държава.
На този етап САЩ остават основното и най-голямото огнище на заболяването, като в страната броят на починали надхвърли 22 хиляди. Този на заразените е малко повече от половин милион.
Редица експерти обаче се опасяват, че докато пандемията от ковид -19 се забавя в Европа и Северна Америка, то много скоро Африка може да се окаже, новото и най-голямо огнище на заразата.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани