Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Четиридесетият български контингент официално започна участието си в мисията на НАТО в Афганистан

[post-views]
Четиридесетият български контингент официално започна участието си в мисията на НАТО в Афганистан

01bТържествена церемония по предаване на отговорностите по изпълнение на задачите на 39-ия и 40-ия национален контингент от мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, се проведе в района на летището в Кандахар, Афганистан, днес, 13 април.

В присъствието на председателя на комисията по ротацията на контингентите полковник Тодор Тодоров, началник на сектор в отдел „Съвместна подготовка” на Съвместното командване на силите (СКС), бе извършено предаване на бойното знаме от командира на 39-ия контингент полковник Красимир Горанов на командира на 40-ия контингент полковник Светлозар Стефанов. Подписан бе и акт за сдаване и приемане на длъжността „национален командир на контингента“.

Полковник Тодор Тодоров изказа благодарността на командването на СКС към личния състав от 39-ия контингент за отличното изпълнение на задачите. Той изрази увереност, че военнослужещите от 40-ия контингент ще проявят висок воински дух и достойно ще продължат да представят българските Въоръжени сили в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“.

Официални гости на церемонията бяха полковник Тревор Бреденкамп – командир на командване „Юг“, полковник Джеймс Мъри – заместник-командир на командването, подполковник Ерик Шнайдер – командир на батальон за защита на силите, полковник Флорин-Каталин Георгиу – национален командир на румънския контингент, главните сержанти на командване „Юг“ и румънския контингент, военнослужещи от контингентите на страните-коалиционни партньори, с които си сътрудничи и взаимодейства българският военен контингент при изпълнение на задачите.

От името на министъра на отбраната националният командир на 39-ия контингент полковник Горанов връчи „Знак за участие в мисията” на полковник Тревор Бреденкамп и полковник Джеймс Мъри и плакет на СКС на националния командир на румънския контингент полковник Флорин-Каталин Георгиу.

Полковник Бреденкамп поздрави контингента и благодари за отлично изпълнените задачи, пожела на всички успешно завръщане в България и бъдещи професионални успех. Той връчи медали за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” на националния елемент, екипа съветници и ротата за охрана. Националният командир полковник Горанов и главният сержант на контингента старши сержант Живка Попова бяха наградени от полковник Бреденкамп с картина и монета на командване „Юг“.

***
Четиридесетият военен контингент е с общ състав до 160 военнослужещи със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. В мисията на НАТО в Афганистан в продължение на 6 месеца българските военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния трафик на летището в Кандахар.
Екип от съветници ще изпълнява задачи по съветване на Афганистанската армия в областта на разузнаването, гражданско-военното сътрудничество, инженерното и логистичното осигуряване и КИС.
Национален командир на контингента е полковник Светлозар Стефанов от дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната. Командир на ротата е капитан Христо Върбанов от военно формирование 42800 – гр. Плевен.

Източник: www.mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани