Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

КОВИД-19 събира извънредно военните министри от НАТО – съюзниците засилват сътрудничеството си в лицето на кризата

[post-views]
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Важно е да продължат усилията на НАТО в Косово и военноморското присъствие в Средиземно море

ministri_natoБългария е сред страните, получили подкрепа от НАТО в борбата срещу разпространението на Ковид-19. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг, часове преди извънредното заседание на Северноатлантическия съвет във формат министри на отбраната от Алианса.

Стотици тонове медицинско оборудване и материали са пренесени под егидата на НАТО по целия свят.  Отговаряме на предизвикателствата от самото начало на кризата с Ковид-19, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг. Със стратегически полети на Алианса страни като България, Литва, Полша и Румъния получиха консумативите, от които се нуждаеха. Съюзниците засилват сътрудничеството помежду си, обменят медицинска експертиза и споделят болничен капацитет. Търсим иновативни подходи за справяне с недостига на ключови ресурси, дори изработваме респиратори чрез 3D технология, допълни Столтенберг.

Военните министри от НАТО ще заседават чрез защитена видеоконферентна връзка. Единствената точка в дневния им ред е здравната криза, а задачата им е да оценят ефектите от глобалната пандемия и да набележат мерки за решаване на наболелите проблеми. Трябва да съгласуваме помощта и да гарантираме устойчивостта си, подчерта генералният секретар.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Предизвикателствата, които Ковид-19 постави пред нас, не знаят граници. Ние сме по-силни и сигурни, когато работим с партньорите си, затова с нас на масата ще седнат Финландия, Швеция и върховният представител на ЕС Борел. НАТО се ангажира да научи правилните уроци, за да излезем от ситуацията още по-силни и с решимост да продължим да защитаваме нациите си.“

В дискусията ще намери място и противодействието на дезинформацията. Редица държавни и недържавни субекти се възползваха от ситуацията в опита си да всеят смут и раздор. Работим усърдно, за да пресечем техните усилия, заяви Столтенберг и подчерта, че откритите и свободни медии остават най-доброто оръжие срещу пропагандата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани