Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС с препоръки за поетапната отмяна на превантивните

[post-views]
Реакциите в световна преса за избора на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

ursulaОблекчаването на мерките в борбата срещу Ковид-19 не трябва да бъде прибързано, а поетапната им отмяна да е координирана между отделните страни в ЕС. Това препоръча ЕК, която представи в Брюксел пътната си карта за излизане от безпрецедентната здравна криза в 27-чления блок. Препоръките бяха оповестени в момент, когато редица държави в Европа започнаха да облекчават ограниченията.

Според препоръките на ЕК облекчаването на мерките трябва да е поетапно, като всяка страна трябва да покрива трите основните  критерии за това. На първа място да има чувствителното забавяне на инфекцията, достатъчно капацитет на здравните системи да се справят при евентуален нов пик и адекватна система за мониторинг и наблюдение на заболяването. Сред основните препоръки ЕК всяка една отмяна на противоепидемичните мерки трябва да става чрез координирани действия.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК:

“Спасяването на човешки животи и защитата на европейците от коронавируса са основният ни приоритет. Същевременно трябва да започнем да гледаме напред и да се съсредоточим върху запазването на средствата за препитание. Въпреки че условията в държавите членки все още се различават значително, всички европейци с право се питат кога и в какъв ред е възможно да бъдат вдигнати противоепидемичните мерки. 

Фон дер Лайен допълни още, че Комисията е дала зелена светлина да бъде предоговорена 7 годишната бюджетна рамка на ЕС, която да отрази реалните нуждите на блока за неговото възстановяване. Междувременно Дания стана поредната страна е Европа, сред Австрия, която започна да облекчава превантивните си мерки. От днес в страната освен магазините отвориха врати и детските градини и основните училища. Не така стоят нещата в Германия, където днес канцлерът Ангела Меркел сред среща с регионалните лидери, взе решение блокадата в страната да бъде удължена до 3 май. В същото време Франция, Великобритания и Италия отчетоха поредния си черен ден с по над 600 смъртни случая. Рекорден пик беше отчетен и в Русия, където за последните 24 часа бяха регистрирани над 33000 нови случая. Според последните данни на СЗО броят на заразените с Ковид -19 много скоро ще прескочи границата от два милиона души.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани