Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поредната прескочена граница – над 2.5 милиона станаха случаите с Ковид-19 по света

[post-views]
334 са новите случаи на зараза с Ковид-19 за последното денонощие у нас

koronavirus

Пандемията с Ковид-19 прескочи поредната критична граница, след като броят на заразените по света надхвърли 2.5 милиона души. Това показват последните данни на американския университет „Джонс Хопкинс“. Близо 80 процента от всички регистрирани случаи са в Европа и САЩ. Русия отбеляза нов дневен рекорд, след като в страната бяха потвърдени над 5200 случая.

С над 45 хиляди смъртни случаи и с почти 820 хиляди заразени САЩ остават най-голямото огнище на коронавируса в света. И докато все повече губернатори на щати обмислят варианти да рестартират икономиката си, то един от топ здравните експерти в страната предупреди, че има голяма вероятност през есента страната да регистрира втора много по-опасна вълна на Ковид-19. Директорът на Националния център за контрол и превенция на заболявания Робърт Редфилд предупреди САЩ да се подготвят, защото евентуалният нов пик на коронавируса ще съвпадне с грипния сезон, което може да постави здравната система на колене. В същото време ситуацията в Европа продължава макар и с бавни темповете да се нормализира, след като Италия отчете поредния спад на новите случаи, а в Белгия правителството реши да започне да облекчава мерките. Независимо, че Испания също отчита спад на новите случаи, правителството удължи карантинните мерки до 9 май.  Полша също облекчава рестрикциите, независимо, че случаите с Ковид-19 в страната прескочиха границата от 10 хиляди души. Във Франция ограниченията доведоха до поредна нощ на сблъсъци между полиция и младежи в няколко от по-бедните предградия. Във Великобритания външният министър Доминик Рааб заяви, че до дни ще започнат и първите клинични тестове върху хора.

В ЕС все по-често на дневен ред стои въпросът, какъв ще е отговора на Брюксел за справяне с икономическите последици от кризата.  По предложение на председателят на ЕС Шарл Мишел  лидерите на съюза утре на видеоконферентна среща ще   обсъдят как ще изглежда спасителния пакет. България ще настоява за единни действия на ЕС за излизане от кризата с Ковид-19, реши правителството.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани