Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради пандемията светът е изправен пред глад с „библейски размери“

[post-views]
110 нови заразени с коронавируса в Мексико

koronavirusМеждувременно се задава нова криза на хоризонта. ООН предупреди, че заради пандемията от Ковид-19 светът е изправен пред опасност от глад с „библейски размери.“ Според изчисленията на организация, ако не се вземат мерки броят на гладуващите през 2020г ще достигне до 250 милиона души.

Обръщайки се към Съвета за сигурност на ООН ръководителят на Световната продоволствена програма Дейвид Бийзли заяви, че светът трябва да “действа разумно и бързо”, ако иска да избегне криза с „библейски размери“.

Дейвид Бийзли – ръководител на WTP:

„Карантината и последвалата рецесия са причините за масовия спад на доходите, особено сред бедните работници. Снабдяването с храни в страни като Хаити, Непал и Сомалия намалява. Спадането на туризма ще бъде катастрофа за икономиката на Етиопия, доходите от този сектор са приблизително 47% от общия износ.“

Според данни на ООН в момента всеки ден над 800 милиона души заспиват хронично гладни, като други 135 милиона са изправени пред подобна опасност. Това обаче са данните преди пандемията от ковид-19. Според прогнозите на Световната продоволствена програма заради кризата броят на гладуващия през 2020г може да се увеличи с още 130 милиона души. Четвъртият годишен глобален доклад за кризата с храните изброява като най-застрашени Йемен, Демократична република Конго, Афганистан, Венецуела, Етиопия, Южен Судан, Судан, Сирия, Нигерия и Хаити.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани