Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия отбеляза освобождението си от фашизма с песни от прозорците

[post-views]
Италия отбеляза освобождението си от фашизма с песни от прозорците

italyБлокираните в домовете си жители на Рим пяха песни за антифашистката съпротива от прозорците си в събота, в деня, в който Италия отпразнува 75-годишнината от освобождението си от съюзническите сили по време на Втората световна война, съобщи АФП.

Самолети прелетяха в лазурното небе на Рим, но другите чествания бяха отменени заради избухването на пандемията от коронавирус, italyкойто официално е отнел повече от 26 000 живота в средиземноморската страна.

Голямото събитие на деня включваше всички граждани, които пяха от прозорците си на “Bella Ciao” – стара протестна песен, превърнала се в неофициален антифашистки химн на Италия.

Премиерът Джузепе Конте често посочва пандемията като най-голямото предизвикателство пред Италия от 1945 г. насам.

Италия беше освободена от фашисткия режим на Бенито Мусолини от САЩ и нейните европейски съюзници седмици преди капитулацията на нацистите в Берлин.

Останките от старата крайна десница все още са на власт в части от Северна Италия, които бяха най-силно засегнати от новата болест. Лидерът на крайнодесните популисти Матео Салвини изрази недоволството си от съботното пеене. “Уважавам онези, които са дали живота си за свободата на нашата страна”, написа Салвини в Туитър. “Но сега, вместо да пеем” Bella Ciao “, мисля, че нашият приоритет трябва да бъде да помогнем с пари за гражданите, които се нуждаят.”

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани