Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зрелостниците идват в училище за матурата

[post-views]
Общо 15 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие

koronavirus (2)Учениците от 7 и 12 клас ще се върнат в училище само за провеждането на еднократни изпити. Според министъра на образованието Красимир Вълчев матурите ще са на 30 май и 1 юни.
Решението предизвика дебати. Според  лидера на НФСБ Валери Симеонов няма проблем в класните стаи, където децата са на 2 м и са с маски. Въпросът е какво ще е в междучасията, в коридорите, където контролът е по-малък.
Синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ пък излезе със становище за възстановяването на редовния учебен процес при отмяна на извънредното положениe, след като управляващите допуснаха учениците от 7 и 12 клас да се върнат в клас заради матурите. Позицията е изготвена въз основа на анкета с близо 20 000 участници и при проучване на мнението на стотиците регионални и общински структури на организацията. Категоричната позиция на синдиката е, че всички образователни институции могат и трябва да завършат учебната година в режим на дистанционно обучение.
„Учителите в „Подкрепа“ и нашите симпатизанти смятат, че учениците от 12 клас могат и е разумно да завършат учебната година, без да влизат в училищата, като само при провеждането на матурите да присъстват „физически“. Учебният материал за годината ще бъде взет до 13 май, което обезсмисля тяхното връщане в клас“, отбелязват от профсъюза.
От синдиката предполагат, че много от учителите вероятно ще откажат да са квестори, тъй като са в рисковата група „55+“ и предпочитат да бъдат предпазливи. Това ще бъде проблем за образователните институции. Спирането на транспортните връзки между малките населени места е пречка за всяко физическо присъствие на учители и ученици в образователни институции.
До 10 май МОН очаква предложения от участниците в образователната система как да се процедира със завършването на учебната година и с провеждането на матури и външни оценявания.
 В страната започна леко разхлабване на мерките за социална дистанцираност. Първата е в парковете да бъдат допуснати гражданите при строг ред. До 18 ч в тях могат да се разхождат родители с деца и кучета. След това до 21 ч влизат и възрастните.
„Ще има разхлабване на мерките, но в бъдещето“, заяви шефът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Според него около Гергьовден щабът може да приеме само разумни компромиси, що се отнася до отпускане на мерките.
На брифинга в сряда стана ясно, че щабът отдавна иска да се промени начинът на информиране и той да не е чрез ежедневни пресконференции, за да не се стига до масова психоза. Засега обаче премиерът Борисов не позволява това по думите на генерал-майор Мутафчийски.

„И на нас ни тежи това, част от стреса е. Ние проявяваме пълно разбиране, че може би омръзнахме на нашите съграждани. А и лошите вестоносци – знаем, че ги убиват. Напът са да ни убият. Извинявам се на всички, че вече им втръснахме. Знам, че на фона на ниската смъртност хората са изнервени от всекидневните брифинги. Но тази ниска смъртност е и резултат на нашата работа. Ако коронавирусът в България се разпространи масово, ще стане лошо и точно това показват локални огнища и семейства, където контактните лица масово се заразяват“, заяви Мутафчийски.
Общият брой на заразените у нас е 1437, новите случаи са 50. Активните случаи са 1144. Факт е вече ново огнище на заразата – в пловдивското село Брестовица. В Брестовица има общо 13 случая, заразяването се свързва със завръщането на две фамилии от Германия. 6 нови случая на деца – на 11, 13 и две на 15 години в София, в Пловдив – две на 9 и 17 години. Всички деца са в домашни условия поради липса и леки клинични оплаквания, допълни Мутафчийски.
5 нови случая има сред медицинския персонал, 155 е общият им брой. Починали досега са 61, каза още Мутафчийски.
Кривата на заболелите все още расте нагоре и все още не е достигнато платото.

Най-ново

Единична публикация

Избрани