Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Варшава оспори правото на EK да открива нова наказателна процедура срещу нея заради полската съдебна реформа

[post-views]

european-commission-sgradaПолша разкритикува днес откритата вчера от Европейската комисия нова наказателна процедура срещу Варшава заради съдебната реформа на консервативните националистически управляващи, предаде Франс прес.
Новата наказателна процедура касае закон, който позволява да се санкционират съдии, които изказват несъгласие със спорните реформи на съдебната система.
Според Комисията този влязъл в сила от февруари закон „подронва независимостта на полските съдии и е несъвместим с върховенството на европейското право“.
В отговор полското министерство на правосъдието определи процедурата на ЕС като „напълно неоснователна“. „Европейската комисия няма право да се намесва във въпросите на съдебната система, защото организацията на тази област от законодателството е изцяло от компетенцията на страните членки на ЕС“, се казва в публикувано в сайта на министерството изявление.
Ведомството призовава Европейската комисия „да престане да злоупотребява с правомощията си и да узурпира компетенции, които полската държава не й е делегирала“.
Това е четвърта наказателна процедура на ЕК срещу съдебните реформи на партията „Право и справедливост“. Тя може да доведе до сезиране на европейските съдилища и налагане на финансови санкции.

Източник:БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани