Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обръщение на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов към БA в навечерието на Деня на Храбростта – 6 май

[post-views]
Адмирал Емил Ефтимов е новият началник на отбраната

eftimov novУважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти, старшини, курсанти, войници, матроси и цивилни служители,  ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, воини от запаса и резерва
 Госпожи и господа, 
Остават броени дни до 6 май – Денят на храбростта и Празник на Българската армия.
Този 6 май е различен. Противоепидемичните мерки и ограниченията на Закона за извънредното положение в Република България налагат да отбележим празника по нетрадиционен начин. Спазвайки традицията и поддържайки връзката между народа и армията, ще почетем Деня на храбростта с помощта на медиите. От техния ефир ще проследите демонстрации на способности на Въоръжените ни сили от няколко точки в страната. 
Заедно отново ще честваме силата на българския дух! Ще се преклоним пред героизма на предците ни, дали живота си за свободата и независимостта на България. 

Ще почетем паметта на загиналите воини при изпълнение на служебния си дълг. Ще благодарим на ветераните и воините от резерва за достойната им служба.
Българската армия винаги е била близо до хората и в тяхна защита. През изминалата година в изпълнение на мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“ в общо 110 мероприятия за оказване на помощ на населението участваха 75 формирования с почти 1000 военнослужещи и над 270 единици техника. Те преодоляха последствията от тежки зимни условия, гасиха масивни горски пожари, разузнаха и унищожиха стотици открити невзривени боеприпаси. Български военнослужещи извършиха специални полети за транспортиране на медицински екипи, пациенти за трансплантация, болни и пострадали хора. 
По мисия „Отбрана” акцентът бе поставен върху подготовката на Въоръжените сили по поддържане и усъвършенстване на съществуващите способности за водене на операции. През изминалата година бяха реализирани над 330 национални и международни учения.
Армията ни изпълнява достойно своите конституционни и съюзнически задължения в системата за сигурност на страната, НАТО и Европейския съюз. Високи са доверието на партньорите ни и оценките за участието на наши контингенти в операции и мисии зад граница. В изпълнение на мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност”, в 9 мисии и операции на НАТО, ЕС и ООН участваха над 620 военнослужещи. Макар и в усложнената обстановка на световна пандемия, през последните два месеца успешно и в срок извършихме ротацията на контингентите ни зад граница. 
Към настоящия момент имаме за изпълнение два основни приоритета: запазването на здравето и живота на военнослужещите и цивилните служители и поддържането на заповяданата бойна готовност. Военномедицинската академия активно участва в ограничаването и преодоляването на последиците от заразата. Имаме готовност при искане и други формирования от Българската армия да подпомогнат институциите в борбата с пандемията. С тази цел планирахме операция „Своевременна подкрепа“.
Фокус в усилията ни остава работата по повишаване на привлекателността на военната професия и създаване на условия за по-висока мотивация на личния състав. В три поредни години бяха увеличени доходите на заетите в системата. Намираме се на финалния етап от Стратегическия преглед на отбраната. Това ще позволи изготвянето на дългосрочен ангажимент, който да гарантира адекватното развитие на Въоръжените сили.
Завършвам с благодарност към всички, които бяха част от изпълнението на нашите приоритети! Изказвам своята признателност за проявените професионализъм и отговорност. Очаквам тези енергия, съпричастност и активност да се запазят и в бъдещата ни обща дейност! 
Честит празник! Нека Свети Георги ви закриля, вдъхва сила на духа ви и увереност във всяко ваше начинание!

Най-ново

Единична публикация

Избрани