Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски кораби шпионирали изпитанията на нова френска подводница

[post-views]
Руски кораби шпионирали изпитанията на нова френска подводница

Два руски военни кораба десет дни са стояли в международни води срещу френското пристанище Шербур в Ламанша в подозиран опит да събират 2020-05-07_академик пашин и сюфрен нейвъл нюзинформация за нова френска ядрена подводница, която преминава изпитания в района, съобщава днес в. „Монд“.

Той идентифицира руските съдове ката „Академик Пашин“, военен танкер, и „Борки“ – корвета. За присъствието им първи е съобщил местният в. „Ламанш либр“ на 28 април. На 30 април британският кралски флот е обявил, че е „проследил“ двата руски кораба в натоварения от морски трафик проток между Британските острови и Франция.

„Монд“ цитира специализирания сайт „Нейвъл нюз“ ( Naval News), според който няма съмнение, че руските съдове са преследвали ясна цел, без да навлизат във френските води: да следят тестовете на чисто новата френска подводница за ядрена атака „Сюфрен“ (Suffren). На 27 април тя е била пусната на вода в Шербур за първото си потапяне в морето, разкривайки силуета си.

„Привидно скромна стъпка, но много чакана“, е туитнал два дни по-късно адмирал Кристоф Празюк, началник на щаба на френския флот. – „Изпитанията ще продължат интензивно няколко месеца и в крайна сметка ще доставим страховит боец“.

„Академик Пашин“ също е един от новите кораби на руския флот, които са напуснали корабостроителниците през януари, съобщава „Монд“, позовавайки се пак на „Нейвъл нюз“. „Втората му функция, събиране на разузнавателна информация, не е потвърдена“, пише изданието. Според него обаче е очевидно, че  „всички кораби имат възможност да събират разузнавателна информация, ако са на правилното място в точното време“.

В края на март танкерът „Академик Пашин“ е бил в залива на устието на Сена, на котва точно зад линията на френските териториални води. Това е позиция, която руският флот редовно посещава пред Сен-Вааст. Той е бил в компанията на друг руски кораб – „Янтар“. Последният се завърнал от курс по американското крайбрежие. Този кораб за „океанографски изследвания“ е автентичен шпионин, способен да подслушва предаваното по подводни кабели, пише „Монд“.

„Няма връзка между руските дейности и изпитанията на „Сюфрен“, заявява пред вестника Ерик Лаво, говорител на френския военноморски флот.

Той припомня, че от няколко години руското военно присъствие е много силно в покрайнините на Европа.

Френската подводница е била спусната в морето под конвенционална защита на патрулен катер, моторна лодка на жандармерията, хеликоптер и две патрулни лодки на флота, казва още говорителят.

Източник: https://clubz.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани