Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доклад на ООН за Либия: Руски наемници се бият за генерал Халифа Хафтар

[post-views]

hotel_libiaНаемници от руската компания „Вагнер“ се бият в Либия, твърди експертен доклад на ООН за оръжейното ембарго в страната. Според документа командващият Либийската национална армия генерал Халифа Хафтар използва наемниците за специализирани военни дейности като насочване на артилерийски и въздушни удари, осигуряване на снайперски екипи и контрамерки срещу електронна война.
Частната военна компания „Вагнер“ е предоставила между 800 и 1200 наемници в подкрепа на офанзивата на генерал Халифа Хафтар, който вече от година се опитва да превземе столицата Триполи. Това твърди екипът от анализатори на ООН, следящ прилагането на санкциите срещу Либия. 
Докладът е първият официален документ, с който международната организация потвърждава, че смятаната за близка до руския президент паравоенна група подпомага командир Халифа Хафтар. Според експертната оценка силите на „Вагнер“ са в страната от 2018 г.  От началото на тази година генералът има подкрепление и от близо две хиляди сирийски бойци, посочва анализът на ООН без обаче да препоръчва налагането на санкционни мерки.
Припомняме, че Либия е в гражданска война от свалянето на Муамар Кадафи, а през 2014 г. страната беше разделена между враждуващи фракции. Генерал Хафтар има подкрепата на Франция, Русия, Йордания и Обединените арабски емирства, а признатото от ООН правителство разчита на поддръжка от Турция, Италия и Катар. Платени групи се бият и за двете страни и така още повече усложняват конфликта.
Вашингтон от месеци алармира за значително присъствие на руски редовни и наемни войски, които помагат на Халифа Хафтар, а Държавният департамент определя „Вагнер“ като основен „инструмент на Кремъл в Либия“. Москва на свой ред отрича да е изпращала каквито и да е части в страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани