Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Недоволство в Малта, след като прокурор стана адвокат на заподозрян за убийството на Дафне Каруана Галисия

[post-views]
ЕС с категорична позиция за ситуацията в Малта: Брюксел поиска премиерът да напусне поста си веднага

убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция от Малта Роднини на убитата малтийска журналистка Дафне Каруана Галисия настояват за разследване, след като служител в прокуратурата подаде оставка и часове по-късно се яви в съда като адвокат на заподозрения организатор на покушението, предаде Ройтерс.

Журналистката бе убита от бомба в автомобила си през октомври 2017 г., докато е разследвала корупция на високопоставени политици. През декември с.г. към трима мъже бяха предявени обвинения като извършители на покушението, а през ноември 2019 г. състоятелният бизнесмен Йорген Фенек бе обвинен в заговор за убийство. Той отрича съпричастност към казуса, заел централно място в малтийската политика и породил съмнения за върховенството на закона в островната страна.

Във вторник тази седмица Чарлз Мерсиека напуска поста си в офиса на главната прокуратура и на следващата сутрин се появява в съдебната зала като юридически представител на Фенек. „Времето за трансформиране на д-р Мерсиека в адвокат по криминални дела свидетелства за предварително тайно споразумение между защитата на Фенек и действащия криминален прокурор“, заявява семейството на Каруана Галисия. Според изявлението съмненията към главната прокуратура, а също към и без това „слабата криминална съдебна система“ са сериозни. Роднините настояват за разследване, което да установи дали бившият вече служител на прокуратурата е разполагал с ключова информация от разследването на убийството.

Самият Мерсиека твърди, че докато е бил на работа в прокуратурата не е участвал пряко или косвено в делото срещу Фенек или в други съпътстващи случая обстоятелства. От министерството на правосъдието на Малта потвърдиха, че той наистина не е участвал в случая като прокурор, но казаха, че въпреки това не бива да поема защитата на бизнесмена.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани